2024. március 29., péntek

Véget ért a kun tábor

Kiállítással és alkalmi bemutatóval véget ért a 25. Nagykunsági Alkotótábor Bácsfeketehegyen. Az egész héten át tartó tábort a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület szervezte, a Bacroute – Tastes of Backa and adventures elnevezésű IPA-projektum csapatával együttműködve. A tábor célja az volt, hogy átörökítse a kunságból hozott hagyományokat, emellett számos izgalmas foglalkozás és játék is várta a gyerekeket. Hajvert Lódi Andrea, a művelődési egyesület elnöke arról számolt be, hogy az idei évben jelentős újításokat vezettek be.

– A tábor szellemiségében követte az ötletadó és évtizedeken át táborszervező Tóth H. Vera által megvalósítani kívánt célokat. Sikerült a gyerekek tudását bővíteni a népi motívumok és a kézművesmesterségek terén, illetve a kézügyességüket, a koncentrációjukat, a kitartásukat fejleszteni. Ugyanakkor szervezési formájában most eltért a megszokottól, amikor egy héten át folyamatosan ugyanazok a szakemberek dolgoztak a gyerekekkel. Idén is voltak olyan foglalkozások, amelyek mindennap visszatértek, de a mai gyerekek ingerkívánalmához igazodva, mindennap jött egy-két új téma, új foglalkozásvezető, új élmény, váratlan fordulat is. Emellett mindennap volt egyórányi közös játék, csapatépítés céljából. Így volt teljes a nap, jó a hangulat – fogalmazott az elnök, majd arról is szólt, hogy a mai gyerekek nyitottak a népi kultúra iránt, a legerősebb kapcsolódási pontjuk talán a környezetbarát, természetes anyagok használata.

A tábor résztvevői és az oktatók

A tábor résztvevői és az oktatók

– Sokkal környezettudatosabbak, mint sok felnőtt. Viszont a mindennapi életben nem sok lehetőségük van megtanulni a különböző hagyományos kézművesmesterségek alapfogásait. Ebben próbáltunk segíteni úgy, hogy ötvöztük a régit az újjal. Megnéztük, hogyan menthető át a mindennapi életbe egy-egy motívum vagy forma, és ők nagyon kreatívan oldották meg az ilyen feladatokat – mondta Hajvert Lódi.
Az idei nagykunsági alkotótábort támogatta a tartományi oktatási titkárság, valamint a Bacroute – Tastes of Backa and adventures elnevezésű IPA-projektum.