2024. április 19., péntek
BÁCSKOSSUTHFALVA

Nyár, sátortábor, Bácskossuthfalva

Problémamegoldó álommanók és kamaszok az Id. Kovács Gyula Általános Iskolában

Verőfényes napsütésben, aztán viharos széllel bélelt szakadó esőben, majd ismét nyári meleg sugarak kíséretében kezdődtek meg a bácskossuthfalvi iskola udvarán az idei Nyári Táborok. Az Ady Endre Művelődési Központ és a Szabadidő-szervezők Egyesülete által közel három évtizede szervezett, töretlen népszerűségű programok múlt évben elmaradtak a járványügyi helyzet miatt, az idén viszont szeretnék valamennyi résztvevőt kárpótolni, és még nagyobb élményben részesíteni őket. Tojzán Ákos, a programokért felelős koordinátor elmondta, hogy ezúttal 180 gyermek vert sátrat az udvarban, akikre közel 70, a foglalkozásokat vezető önkéntes ifjú, illetve felnőtt ügyel szervezőként.

Tojzán Ákos programkoordinátor

Tojzán Ákos programkoordinátor

– Az idei kerettörténet a Játék és a MIT tábor esetében az álomvilág. Ennek az a lényege, hogy egy úgynevezett főhős kislány álmában mi történik. Konkrétan azt jelenti, hogy a kislány egy adott napja alkalmával felmerülő problémákat hogyan tudja feldolgozni az álmaiban, és ehhez segítenek hozzá a táborozók álommanók képében. Ők próbálnak a kislánynak üzenni, utalni a gondjai megoldására, vagyis foglalkoznak az álmain keresztül a problémáival, ez pedig lehet mesebeli vagy valós is akár – hallhattuk.

– A kerettörténet az idén lehetőséget ad nekünk, szervezőknek arra, hogy minden játékhoz új világot alkossunk, és megtörténhet, hogy egyik következő nap minden a feje tetejére áll, aztán következő alkalommal a tábor tele lesz hírességekkel, harmadik nap aztán egy egyszerű iskolában találják magukat a gyerekek. A kamasz táborozóink pedig egy apokaliptikus világ részesei lehetnek, ahol meg kell dolgozniuk a túlélésért. A csapatukat különböző módon élelemhez kell juttatniuk, gyógyszerekhez, más felszereléshez, ezzel nyitott a lehetőség, hogy együttműködjenek, üzleteljenek egymással a csapatok, vagy akár alátegyenek egymásnak. A lényeg, hogy tanuljanak az egymással történő kapcsolattartásból, valamint hogy a csapat belső összetartása megmaradjon – hallhattuk a programkoordinátortól, aki szólt arról is, hogy az idén is várják a helyi önkéntes tűzoltókat egy teli tartály kamionnal, a szervezők számára szervezett táborban már megtörtént a várva várt esemény főpróbája.

– Múlt évben bármennyire is kerestük a lehetőségeket, igyekeztünk a helyzethez alkalmazkodni, szinte az utolsó pillanatig várakoztunk a megoldásra, de a végén nem volt más választásunk, fájó szívvel, de le kellett mondanunk az előzetes terveinket. Az idén szerencsére ez már másként van, és a korábban megszokott lendülettel tehetjük szebbé egymás nyarát. A múlt évre jelentkezett gyerekeknek lehetőséget adtunk arra, hogy az idén használják ki a befizetett előleg nyújtotta kedvezményt, ezzel a lehetőséggel sokan éltek is. Természetesen vannak új jelentkezőink is. Az idén három gyermekre jut egy-egy csoportvezető, felnőtt, rendező, szervező, oktató, és igyekeztünk valamennyi egészségügyi előírásnak és követelménynek eleget tenni. Egyébként évek óta igyekszünk professzionális egészségügyi stábot, illetve orvost is biztosítani a helyszínen, aki felelősen tud döntést hozni az esetleges vészhelyzetben – tudtuk meg a programok koordinátorától, a rendezvény egyik fő szervezőjétől, akitől a több szekcióban folyó tábor legnépszerűbb foglalkozásai felől is érdeklődtünk, illetve az újdonságról is.

Az első megbeszélés a csoportvezetőkkel

Az első megbeszélés a csoportvezetőkkel

– Az ez évi táborunk újdonsága a legórobotikai foglalkozás, amit magyarországi neves szakemberek részvételével, együttműködésével bonyolítunk le. Remélhetőleg ez egy igen népszerű tábor lesz a jövőben. Töretlen az érdeklődés továbbra is az önismereti, a hiphop-, az íjász- és a focitábor iránt. Sajnos a médiatáborunkat az utolsó pillanatban le kellett mondanunk. Az eddigiekkel összhangban ezúttal is a legtöbb táborozónk Vajdaságból érkezett hozzánk, de szép számú magyarországi gyermek is jelen van. A közreműködő önkénteseinknek, csoport- és foglalkozásvezetőinknek körülbelül 50 százaléka érkezett a határ túloldaláról, a velünk együttműködő szervezetek tagjaként – mondta végül Tojzán Ákos.