2024. március 29., péntek

Cirkuszvilág és álomzenekar

Hamarosan sor kerül a Nyári Mozi Színházi Közösség újabb tanfolyamára, azután pedig egy új előadást is készítenek

Döbrei Dénes a napokban ugyan Szlovéniában tartózkodik, de ezzel párhuzamosa a Nyári Mozi Színházi Közösség az idei újcirkusz tanfolyamra is készül. Amint pedig véget ér a képzés, egy új előadást is készítenek. Ezek után már csak azt lehet remélni, hogy minden a tervek szerint halad és nem szól közbe egy újabb nagy méretű járványhullám. Döbrei Dénestől megtudhattuk, hogyan alakulnak a szervezések és milyen új projektumok elé néznek:
– A Nyári Mozi Színházi Közösség több éve együttműködik független szervezetekkel, színházakkal, ennek köszönhetően kerül sor az idei Bodies Worlds – Testvilágok nemzetközi fesztiválon való részvételünkre a Tomi Janežič elismert színházi rendező vezette kruščei Művészeti Kutató, Alkotó, Rezidens és Oktatási Kreatív Központban, augusztus 10-e és 14-e között. A fesztivál záróelőadása egy duettünk lesz Tomaž Grommal, aki nagybőgőzik, jómagam pedig táncolok. Régóta ismerjük egymást, de ez lesz az első közös fellépésünk. Emellett a chicagói Theatre Y-nal való közös munka is elindult, azaz folytatódik. Ez lesz a harmadik produkció, aminek megvalósításában részt vesz a Nyári Mozi Színházi Közösség, Varga Heni a koreográfus. Remélhetőleg jövőre megvalósulhat a tavalyi tervünk, hogy Kelebián készüljön egy közös produkció.


n Nemsokára megkezdődik az újcirkusz tanfolyam is. Az idei miért számít különösen fontosnak?
– Ez a cirkusztanfolyam az első lépés a régió művészeti akadémiáinak bekapcsolását illetően, a Nyári Mozi Színházi Közösség Nyári Nemzetközi Művészeti Akadémiájának elindításához, ami nagy tervünk. Az idén Szkopje, Szarajevó, Ljubljana és Kolozsvár is részt vesz az újcirkusz művészeti tanfolyam megvalósításában. Támogatónk a párizsi Francia Intézet és a Teatroskop program, a társszervezőnk a Teatroskop. A tanfolyamra augusztus 15-ig lehet jelentkezni. Az idén ismét olyan művészt van lehetőségünk vendégül látni, aki magas szinten folytatja a tevékenységét. Nicolas Fraiseau a legjobb cirkusziskolákban tanult Franciaországban. A napokban amerikai vendégjátékra megy és onnan szinte azonnal jön Kelebiára, Robert Benz zeneszerzővel. A két vezető mellett természetesen Varga Heni és jómagam is kivesszük a részünket a tanfolyamból, a reggeli foglalkozások és a makrobiotikus konyha a mi feladatkörünk lesz. Az akrobatikus cirkuszelemek mellett a biztonság érzése, az egyensúly megtartása, a gátlások felszabadítása is fontos része a munkának. Robert Benz a munkafolyamat alatt hangok, zörejek segítségével hoz létre zenei kompozíciókat a tanfolyam résztvevőivel és vendégzenészekkel, akik már szép számban jelezték, hogy részt vennének a munkában. A tervek szerint szeptember harmadikán a szabadkai közönség is megnézheti a tanfolyamot vezető két művész előadását, a Kosztolányi Dezső Színház, a Francia intézet és a Teatroskop szervezésében. Az előadás címe Instable lesz, az előadók pedig Nicolas Fraiseau és Robert Benz, utóbbi zenélni fog.
n Közvetlenül ezután pedig egy újabb előadást is terveztek. Annak mikor kezdődnek a próbái?
– A Hymetti viasz című, októberre tervezett előadásunk próbáit a tanfolyam után szeptember 5-én gondoljuk elindítani. Az előadásban a Nyári Mozi Színházi Közösség ún. álomzenekara is fellép. Azért álomzenekar, mert a Lifkoptikum óta tervbe van véve egy vajdasági zenekar létrehozása, Konstantin Stefanović zeneszerző vezetésével. Az előadásban Pámer Csilla, Verebes Andrea, Varga Heni, Nagy Karina mellett Ružica Inić operaénekes is szerepel. A dramaturg Oláh Tamás. Az előadás a Pygmalion-effektusra épít, az önmagát beteljesítő jóslatra, a mások által ránk vetített energiára, gondolatra, elvárásra, legyen az jó vagy rossz elvárás. Az emberi természet, az alkotó erő foglalkoztat bennünket, ami az élet minden területén megvalósulhat. A képzeletvilág, a gondolat ereje lehet öngyógyító és pusztító, de ebben az esetben egy olyan gyönyörű lény megalkotásáról van szó, amely a Földön nem is születhet az isteni pozitív teremtőerő és az emberi képzelet nélkül. Az új produkció az EMMI támogatásával valósulhat meg a Kosztolányi Dezső Színház színpadán.


n A Nyári Mozi Színházi Közösség nagy hangsúlyt fektet a földépítészetre is. Ehhez kapcsolódóan mikor lesz újabb tanfolyam?
– Szeptember 24–26-án immár negyedik alkalommal szervezzük meg a Nemzetközi Földépítészet tanfolyamunkat Horvát Lehel szabadkai építészmérnök és Dragana Kojičić újvidéki építészmérnök vezetésével. A nyár folyamán elkészült temazcal izzasztókamránk nádfedelet kap, emellett a tadelakt készítésének, illetve e speciális technikának a fortélyait is megismerhetik a résztvevők, hogyan kell előkészíteni a habarcsot tradicionális marokkói vízálló vakolathoz, amelyet a modern fürdőszobákban is használnak szerte a világon. Az elv a mészhabarcs kővel való dörzsölésén alapul, ami a pórusok bezárásához és vízálló habarcs létrehozásához vezet. A tadelakt felület elkészítése rendkívül aprólékos, munkaigényes és fárasztó, de az eredmény magáért beszél. Az esztétikai hatás érdekében pigmentet adnak a mészhabarcshoz, és amikor megszárad, a habarcsot növényi szappannal borítják be, hogy további meszesedési reakciót hajtsanak végre. A támogatónk az NKA, a tanfolyamainkra és egyéb információkért pedig a nyarimozi@gmail.com címre lehet jelentkezni.