2024. április 24., szerda

Virtuális kalandozás a Marson

Ezen a héten zárulnak a Logiscool nyári táborai

A Logiscool szabadkai, újvidéki, zentai, magyarkanizsai és óbecsei iskoláiban a nyári szünidő folyamán több tábort is szervezett a gyermekek számára. Ezek június 28-án kezdődtek, és ezen a héten, augusztus 6-án zárulnak. A diákok a Minecraft Classic, a Minecraft Mars Misson, a Roblox Game Design, a Junior Design, a Junior Hacker, valamint a YouTube Studio – Online tartalomgyártás táborok közül választhattak.

Rózsa Zsombor, a szabadkai Logiscool vezetője elmondta, a Logiscool erre a nyárra is igyekezett színes programokat kínálni a gyerekeknek.

– Az iskola egyik fő erőssége, hogy világmárkákkal dolgozhatunk együtt, így a Minecraft, a Roblox, a YouTube szolgáltatja a jobbnál jobb programokat. Ezek olyan platformok, amelyeket a gyerekek kedvelnek és rendszeresen használnak. A Logiscool ezeket a tartalmakat fontos oktatási szempontokkal gazdagítja. Amikor a gyerekek eljönnek a Minecraft táborunkba, nagyon sok tudományos, kreatív és logikai feladatot kell megoldaniuk a platformon belül. Ezen a nyáron legnépszerűbb táborunk a Minecraft Mars Mission volt. Már az alaptörténet és a küldetés is beszippantotta a résztvevőket. Ebben a táborban ,,felmentünk” a Marsra, és ,,gyarmatosítottuk” a bolygót. A táboroknak először tudományos szempontok alapján meg kellett ismerniük a Mars adottságait, ezután be kellett telepíteniük, és létrehozniuk azokat az élethez szükséges technikai és technológiai megoldásokat, amelyeket a Földön már ismerünk. Ez egy óriási kaland volt a gyerekeknek és nagyon jól érezték magukat – nyilatkozta lapunknak Rózsa Zsombor.


Emellett a Junior Hacker tábor is népszerű volt a jelentkezők körében. Ennek alaptörténete, hogy a YouTube-ot megtámadta egy gonosz hackercsoport, és azzal fenyegetik a világot, hogy az összes videót le fogják törölni. A táborozók az öt nap során nyomoznak, kódokat fejtenek és megpróbálják megakadályozni ezt a világméretű katasztrófát.

Mindez nagyon izgalmas, és a résztvevők élvezik azt, hogy megmenthetik a legnagyobb videómegosztó oldalt a hackerektől.

– Azon van a hangsúly, hogy a tábor idején a gyerekek minél többet tanuljanak. Mindez sikerül is nekik, hiszen nagyon sok mindent elsajátíthatnak a programozás alapjaiból és a digitális világot is jobban megismerhetik. A Logiscool táborok idején kis csoportokban folyt az oktatás. A táborok mindegyik vajdasági iskolánkban népszerűek voltak a diákok körében. A szabadkai táborokba összesen 52 gyermek jött el. A délelőtti oktatás mellett igyekeztünk számukra biztosítani más szórakoztató programokat is. A résztvevőkkel a Jumanji Bowling Központba tekézni jártunk. Ezenkívül a Szabadkai Városi Múzeumban minden héten színes pedagógiai programmal és műhelymunkákkal vártak bennünket az intézmény munkatársai. Mindez nagyon változatos volt, hiszen az egyik héten művészeti, a másik héten pedig építészeti és helytörténeti programon vettek részt a diákok. Volt olyan hét, amikor az élővilágot, illetve a jégkorszakot ismerték meg. Voltak olyan gyerekek, akik úgy döntöttek, hogy a nyár folyamán visszatérnek a Logiscool táborba. Számukra is új programokat tudtunk biztosítani – tudtuk meg Rózsa Zsombortól.

Anđelika Katarina Simić ezen a nyáron másodszor tér vissza a szabadkai Logiscool táborába. A tízéves kislány Belgrádból érkezett. Először a Roblox, másodszor pedig a Minecraft Mars Mission táborban vett részt.

– A Roblox táborban a tanár megtanított bennünket arra, hogy miként kell számítógépes játékokat alkotni. Ezután mi is megpróbálkoztunk azzal, hogy saját játékot készítsünk. A Minecraft táborban pedig meghódítottuk a Marsot. Különböző dolgokat hoztunk létre. A Minecraft jobban tetszik, mint a Roblox, mert több dolgot tudok készíteni. Tavaly jártam először a Logiscool táborban, és jövőre is szeretnék visszatérni, mert nagyon tetszik a tábor, és sok mindent megtanulhattam – mesélte lelkesen a kislány.

A kilencéves Mihajlo Brajko is a Mincraft Mars Mission táborban vett részt. Már másodszor jött el a Logiscool táborába.

– Nagyon jó a tábor, mert nagyon sok mindent kell megtanulni, megjegyezni. Mindezt a későbbiekben is felhasználhatom. Tetszenek a délutáni programok is. Ebéd után bowlingozni szoktunk, a múzeumban is jártunk. A Minecraftban eddig egy házat hoztam létre, amely egy fán helyezkedik el. Az űrben egy rakétát és egy üvegházat csináltam. Sokat dolgoztunk a vörös kővel, amelyeket összeillesztettünk. Jövőre is szeretnék eljönni a táborba – tudtuk meg a szabadkai kisfiútól.