2024. április 24., szerda

Még van lehetőség a jelentkezésre

Augusztusban tartják a harmadik iratkozási kört a szerbiai középiskolákban – Több szabad férőhely vár a magyar diákokra

Azok a nyolcadikosok, akik az első és a második körben nem jutottak be az általuk választott középiskolai szakra, augusztusban is pályázhatnak. Azok a diákok, akik valamilyen oknál fogva lemaradtak a kisérettségiről, augusztusban ezt bepótolhatják. Az anyanyelvi tesztet 18-án, a matematikát 19-én, a kombinált tesztet pedig 20-án fogják kitölteni. Mindhárom napon 9 és 11 óra között fognak záróvizsgázni. Az előzetes eredményeket 23-án, délelőtt 8 óráig fogják közzétenni. Ezen a napon van lehetőség a fellebbezésre is. A pályázók ugyanezen a napon, este fognak értesülni a végleges eredményekről. A harmadik iratkozási körben felvételt nyert tanulók 27-én és 28-án iratkozhatnak be. Azok a 17 évnél idősebb személyek, akik távhallgatóként szeretnének középiskolába járni, augusztus 24-e és 28-a között jelentkezhetnek.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az első körben 1254 tanuló iratkozott be a magyar tannyelvű osztályokba. A második iratkozási körre 231 magyar ajkú diák maradt, akikre 808 szabad férőhely várt. A második körben mindössze hat tanuló iratkozott be. Arról nincsenek adatok, hogy hányan választottak szerb tannyelvű szakot, vagy hogy hányan folytatják a tanulmányaikat Magyarországon vagy más országban. Arról sincsenek információk, hogy hányan döntöttek úgy, hogy a nyolcadik osztály elvégzése után nem tanulnak tovább egyik oktatási intézményben sem.

A Moja srednja škola portálon közzétették, hogy mely középiskolákban mennyi szabad férőhely maradt a harmadik iratkozási körre. A magyar tannyelvű tagozatokat áttekintve elmondható, hogy nem sok változás történt a második iratkozási körhöz képest. Emlékeztetőül: az adai Műszaki Iskola számítógépek elektrotechnikusa szakán mindössze kettő, az általános építőipari munkák kivitelezője szakon pedig 20 szabad férőhely maradt. A mechatronikai technikus szakra 12, a fémmegmunkálógép-kezelő szakra pedig 18 magyar ajkú tanuló iratkozhat be.

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban a mezőgazdasági technikus szakra 16, a számítógépes szerkesztő gépésztechnikus szakra pedig kilenc tanuló jelentkezését várják. A törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakközépiskola gépjárművezető szakán öt szabad férőhely vár a tanulókra. A hároméves szakácsszakra négy, a cukrászszakra pedig 11 pályázó juthat még be.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium matematika szakán három, a képzőművészeti szakán pedig egy diák számára maradt még hely. A Zentai Gimnázium általános szakán három, a társadalmi-nyelvi szakon viszont 20 férőhely maradt. A Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola kereskedelmi és szolgáltatási ügynök szakára heten tudnak még beiratkozni. Az Egészségügyi Középiskola gyógyszerész technikusi szakán még négy diákot tudnak fogadni. A csókai Vegyészeti–Élelmiszeripari Középiskola hároméves pék szakára 10, a fodrászszakra pedig 16 jövendőbeli elsős iratkozhat be. A hentes szakon mind a kilenc férőhely betöltetlenül maradt.


A nagybecskereki Jovan Trajković Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola magyar tannyelvű szakács szakán 23 diákot tudnak fogadni. A Nikola Tesla Villamossági és Építészeti Iskola információs technológiai elektrotechnikusa szakon nyolc férőhely maradt betöltetlenül. A Nagybecskereki Gimnázium általános szakára 25-en tudnak beiratkozni. Az Egészségügyi Középiskola egészségügyi nővér-technikusi szakára még öt tanuló jelentkezhet.

A topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola közgazdasági technikusi szakán 13, az általános gimnáziumi szakon pedig 16 férőhely maradt. A Mezőgazdasági Iskola hentes szakára kettő, az élelmiszeripari technikus szakra 16, a mezőgazdasági technikusi szakon öt, a mezőgépkezelő és -szerelő szakon pedig négy tanuló tanulhat még tovább. A Sinkovics József Műszaki Szakközépiskolában a női fodrász szakon 10, gépjármű technikusi szakon kilenc, a számítógép-elektrotechnikusi szakon pedig 15 szabad férőhely maradt.

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium természettudományi-matematikai szakára három, a társadalmi-nyelvi szakára pedig 10 tanuló iratkozhat még be a magyar tagozaton. A Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola közgazdasági technikusi szakán kilenc, a pincér szakon tíz, az idegenforgalmi és szállodaipari technikusi szakon pedig 11 férőhely nem talált gazdára. Az Egészségügyi Középiskolában a kozmetikai technikusi szakra még egy diákot várnak. A Politechnikai Iskola falfelület-dekoratőr szakán 10, a csempéző, padlórakó és kályhás szakon pedig hat férőhely vár a jelentkezőkre. A nyomtatvány-feldolgozó technikusi szakon az augusztusi iratkozási körben hét diákot tudnak fogadni. A Vegyészeti–Technológiai Iskola szőlész-borász szakára 23, a ruhamodellező technikusi szakra pedig 17 jövendőbeli elsős tud még beiratkozni. A hároméves cukrász szakra még 10 tanuló tud jelentkezni. Az Ivan Sarić Műszaki Iskola gépjárművezető szakán hét betöltetlen férőhely maradt. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban a sporttagozaton három, az angol nyelvi szakon kettő, a német nyelvi szakon pedig három szabad férőhely maradt.

A zombori Veljko Petrović Gimnázium általános szakára 25 diák tud még pályázni. A Dr. Ripp Rózsa Egészségügyi Középiskola gyógyszerész technikusi szakán 21 szabad férőhely maradt. A Közgazdasági Középiskola hároméves szakács képzésére augusztusban 29-en tudnak beiratkozni.

Az Óbecsei Gimnázium általános szakára nyolcan tudnak még jelentkezni. A Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola hároméves kereskedő szakán nyolc, a cukrász szakon pedig hét tanulót fogadnak a harmadik körben. A Műszaki Iskola információs technológiák elektrotechnikusa szakán 12, a lakatos-hegesztő szakon hat, a gépi megmunkálás operátora képzésen pedig öt diák tud még csatlakozni a felvételt nyert diákokhoz.

Az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium általános szakán 15 férőhely maradt betöltetlenül. Az Április 7-e Egészségügyi Középiskola egészségügyi nővér-technikusi szakon 13 diákot fogadnak még. A futaki Mezőgazdasági Középiskola és Kollégium mezőgazdasági technikusi szakán 27 férőhely várja a jelentkezőket. A Mihajlo Pupin Elektrotechnikai Középiskola számítógép elektrotechnikusi szakára hatan tudnak még beiratkozni. A Bogdan Šuput Művészeti Középiskola grafikai design technikus osztálya még 11 jelentkezőt vár.

A temerini Lukijan Mušicki Középiskolában 22 jövendőbeli tűzvédelmi technikust várnak a harmadik iratkozási körben. A gépjárműszerelői szakon kilenc férőhely maradt üresen, a vízvezetékszerelői szakra pedig még 13 tanuló tud beiratkozni.