2024. március 28., csütörtök

Ötszáz közelében a fertőzésszám

A kórházban kezeltek száma növekszik, de szerencsére kevesebben vannak lélegeztetőgépen

Ezerszer jobb felvenni a védőoltást a koronavírus ellen, mint megfertőződni – közölte szerdán a Facebook-profilján dr. Predrag Kon, a válságtörzs tagja. Hozzátette, egy fekete autóból a reggeli órákban valaki azt mondta neki, „eleget beszélt már ezekről a vakcinákról".

Mint írta, csak mosolygott egyet, mert ilyen üzenetekre nem létezik megfelelő válasz. Ha a „veszélyes autóban" ülő esetleg azt hinné, egészségesebb megfertőződni, mint felvenni a védőoltást, tudnia kell, téved, ezerszer jobb a vakcina – értékelte Kon.

A védőoltások iránti érdeklődés továbbra sem megfelelő – figyelmeztettek a szakértők. A vajdasági közszolgálati média beszámolója szerint Zomborban mégis nagyobb számban jelentkeznek a polgárok, naponta mintegy száz személyt immunizálnak. Elsősorban a Pfizer oltóanyagát keresik, sokan a harmadik dózis beadásának lehetőségei iránt is érdeklődnek.

A mitrovicai Covid-kórházban már a járvány következő hullámára készülnek. Az intézmény kapacitása hét új korszerű betegággyal bővült, amit az állam által felvett hitelből finanszíroztak. Dr. Dragan Malobabić, a kórház igazgatója elmondta, július végén nem voltak páciensek a kórház Covid-részlegében, most azonban hárman ismét kezelésre szorulnak. Idősebb páciensekről van szó, akik szerencsére nem az intenzív osztályon fekszenek.