2021. szeptember 27., hétfő

A harmadik dózis felfüggesztését kéri a WHO

Moratóriumot sürgetett a koronavírus elleni emlékeztető oltásokra az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője szerdán, hogy sok országban be tudják adni az első adag oltást.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója főként azokhoz a tehetősebb országokhoz intézte a felhívását, amelyek megelőzték a fejlődő világot a vakcinák beadásában.

WHO-illetékesek szerint tudományosan eddig nem nyert bizonyítást, hogy az immár két adag védőoltást felvett emberek esetében az emlékeztető oltás beadása hatásosan akadályozza meg a koronavírus terjedését.

A WHO ismételten felszólítja a gazdag országokat, hogy tegyenek többet a fejlődő világ vakcinához juttatása érdekében.

A szervezet- mint rámutatott - idén azt a célt tűzte ki, hogy biztosítsák a szegény országok lakosai 10 százalékának beoltását.

„Ennek megfelelően a WHO moratóriumot sürget az emlékeztető oltásokra legalább szeptember végéig" - mondta szerdán Genfben a főigazgató.

Az Egyesült Arab Emirátusok kedden csatlakozott Németországhoz, Izraelhez és Nagy-Britanniához is, bejelentve az iránymutatásokat, amelyek az idősebb személyeknek a harmadik dózissal való beoltására vonatkoznak.

Izrael már a múlt héten bejelentette a harmadik oltakozási programját, amelyet a szakértők ajánlottak.