2021. szeptember 21., kedd

Kulturális programokkal is készülnek a magyar elnökségre

Három városban nyolc programmal, koncertekkel, kiállításokkal és konferenciákkal is készül az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága magyar elnökségének idejére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A programok a tárca szociális ügyekért felelős államtitkársága, kulturális államtitkársága, valamint a nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős államtitkársága szervezésében valósulnak meg Budapesten, Debrecenben és Szentendrén – közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerdán a soros elnökség kulturális programjait beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy Magyarország május 21-én vette át Németországtól az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában ellátandó elnökségi feladatokat. Az elnökség féléves ciklusokban, rotációs rendszerben működik – tette hozzá.

Kiemelte: Magyarország az elnökség ideje alatt törekszik arra, hogy a környező és más európai országokkal együttműködjön minden olyan kérdésben, amely erősíti az emberi jogokat, a demokratikus értékeket, a jogállamiságot védi és támogatja.

Mint mondta, a soros elnöki tevékenység célja a demokratikus intézmények védelmének előmozdítása, a különféle nemzetek politikai, jogi, szociális, kulturális együttműködésének erősítése, valamint a küzdelem a vallási intolerancia és a kisebbségek hátrányos megkülönböztetése ellen.

Kásler Miklós szerint Magyarország tevékenységével erősíti Európa stabilitását, az elnökség pedig jelentősen hozzájárulhat Magyarország pozitív megítéléséhez a szervezetben és a nemzetközi közösségekben. Jelentősen növelheti hazánk kulturális diplomáciai láthatóságát a tagállamok körében és Franciaország Grand Est régiójában – tette hozzá.

A magyarországi programok mellett az Európa Tanács székhelyén, Strasbourgban is rendeznek szabadtéri kiállítást és koncertet adnak a Kis Virtuózok – mondta a miniszter, kiemelve, hogy a rendezvények több mint 122 millió forintból valósulnak meg.

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester elmondta, hogy a kulturális programsorozat augusztus 17-én kezdődik a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjével Debrecenben, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, másnap a zenekar Budapesten, a Hősök terén lép fel. A műsoron Kodály Zoltán Háry János című daljátéka és Beethoven 7. szimfóniája is szerepel.