2024. április 18., csütörtök

Megértés és tárgyilagosság

Szerbiának saját gazdaságával kell foglalkoznia, Bosznia-Hercegovina kapcsán a konszenzus híve

Szerbiának az az álláspontja, hogy a kikényszerített döntések nem megfelelőek, arra kell törekedni, hogy egyetértésben szülessenek meg minden fél számára elfogadható határozatok a jövőben – értékelte szerdán a belgrádi Béke Villában adott nyilatkozatában Aleksandar Vučić szerb államfő, aki a Bosznia-Hercegovinában kialakult politikai válságról tárgyalt Milorad Dodikkal, a hármas elnökség szerb tagjával, Željka Cvijanovićtyal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével és Nedeljko Čubrilovićtyal, a szerb entitás parlamentjének elnökével.

Mint ismeretes, Valentin Inzko, az ENSZ távozó bosznia-hercegovinai főképviselője tett javaslatot korábban arra, hogy váljon a Büntető Törvénykönyv részévé a srebrenicai népirtás tagadásának tette, s ennek kapcsán hozzanak megfelelő szankciókat is, a döntés életbe lépett Boszniában. Ezt követően az állam intézményeit elhagyták a boszniai szerb entitás képviselői, nem vesznek a továbbiakban részt a közös munkavégzésben, ami intézményes válságot és a kedélyek felkorbácsolását idézte elő az országban.

Vučić elmondta, meghallgatta a boszniai szerb entitás tagjainak véleményét, helyzetelemzését, s arról biztosította őket, hogy továbbra is számíthatnak Szerbia támogatására, elsősorban gazdasági segítségre a boszniai szerb községek felvirágoztatása érdekében.

A politikai támogatást illetően a szerb államfő közölte, Szerbia ellenzi az egyoldalú lépéseket, a daytoni megállapodás egyik szavatolójaként amellett foglal állást, hogy a boszniai feleknek közösen, egyetértésben kell lépéseket tenniük.

Azt kívánta Bosznia-Hercegovinának és a szerb entitásnak is, hogy a következő években politikai különbségek nélkül tudjanak fejlődni, mindenekelőtt annak érdekében, hogy gyerekeink számára megteremtsünk egy élhetőbb, fejlettebb régiót. Szerbia mindent megtesz annak érdekében, hogy egy sikeres Bosznia-Hercegovina épülését támogassa – hangsúlyozta Vučić, és örömét fejezte ki azért, hogy a boszniai szerbekkel együtt emlékezik Szerbia a horvát Oluja (Vihar) katonai akció áldozataira az idén.

Dodik köszönetet mondott a gazdasági támogatásért. A politikai kérdésekre rátérve sérelmezte, hogy már évek óta kívülről próbálják leépíteni a szerb entitást, s ez szerinte ellentétben áll a daytoni megállapodással. Úgy fogalmazott: a boszniai szerbség nem akar semmi olyat, amit nem garantál Dayton vagy a boszniai alkotmány. Közölte, továbbra sem fogadják el az új boszniai ENSZ-főképviselő legitimitását, mert nem akarják Bosznia-Hercegovina centralizálását.

Újságírói kérdésre válaszolva Vučić közölte, szerinte Christian Schmidt, az új boszniai főképviselő korrekt, intelligens diplomata, akivel Szerbiának eddig kiváló kapcsolatai voltak. Azt mondta, megérti, miért frusztrált Dodik, de Szerbiának óvatosnak kell lennie, saját gazdaságával kell foglalkoznia. Reményének adott hangot, hogy a jövőben lehetségessé válik a bosnyákok, szerbek és a horvátok közötti konszenzus.