2024. április 25., csütörtök

Adó adó hátán

Ebben a hónapban kell befizetni a vagyonadó 3. részletét

Az Adóigazgatóság közzétette az augusztusi adónaptárt, amiből kiderül, hogy az első fizetési határidő már hétfőn le is járt, vagyis hogy a munkáltatóknak 2-áig kellett befizetniük a júniusi bérek utáni, kötelező társadalombiztosítási járulékot. Ha ezt valami oknál fogva esetleg elmulasztották, az Adóhatóság hivatalból elszámolja és az adókötelezett számlájáról leveszi a járulékkötelezettségeket.

Augusztus 5-éig kell benyújtaniuk az előző hónapban kötött szerződésekről szóló tájékoztatót azoknak, akik zenei és más szórakoztató programok szervezésével foglalkoznak, és ugyanez a jelentéstétel határideje azoknak a munkaadóknak, akik rokkant személyek foglalkoztatására vállaltak kötelezettséget. 10-éig kell kifizetni a nem életbiztosítási díjra kivetett adókat az előző hónapra, 16-áig pedig az előző hónapra szóló adó- és járulékelőleget az önálló tevékenységből származó jövedelemre.

Az átalányadózó és a könyvvitelt vezető gazdálkodók legkésőbb 15 nappal a hónap lejárta után kötelesek befizetni az adóelőleget, és ugyanez a határidő vonatkozik a járulékok befizetésére a papok és egyházi tisztviselők és a külföldön dolgozó szerbiai állampolgárok számára. 15-éig kell a harmadik negyedévi járulékokat befizetni a mezőgazdasági termelők és az önálló művészek számára, valamint ez az áfabefizetés, a jogi személyek nyereségadó-előlege befizetésének végső dátuma is. Az előző hónap 16-a és a hónap vége között elszámolt jövedéki adót is legkésőbb a következő hónap 15-éig kell kifizetni, a folyó hónap 1-je és 15-e között elszámolt jövedéki adót pedig augusztus 31-éig.

Végül ne feledjék, mindenkire vonatkozik, augusztus 15-éig kell befizetni az idei vagyonadó harmadik részletét. Mivel 15-e vasárnapra esik, valószínűleg 16-a lesz a végő határidő, melyben kamatot még nem számolnak fel. A vagyonadó negyedik részletét, mint a korábbi években is, november 15-éig kell befizetni.