2024. április 25., csütörtök

A járművektől az elefántig

Nyelvi fejtörőkkel ért véget a Lombok alatt, a Strandon rendezvény

A színes, nyári eseménysorozat szombaton ért véget egy jelnyelvi kvízzel és egy román nyelvből megírt ellenőrzővel.

A jelnyelvi tudásfelmérésen Nataša Pavlović érte el az első helyet, Nora Mitić Sič második lett, míg Lana Mijok a harmadik helyezést szerezte meg.
Nataša Heror, a Heror Media Pont ügynökség vezetője elmondta, hogy az öttől tizenkét éves korú gyermekek a programok során több száz szót sajátítottak el.

Az idén a német, szlovén, román és a jelnyelv szerepelt a programban. Emellett hétfőnként rövid előadásokat hallgathattunk az Európai Unióhoz köthető fogalmakkal kapcsolatban. A kisebbségi nyelvek tanulása mellett a fiatalok megismerkedhettek a környezetünkben élő népek kultúrájával, szokásaival is – hallottuk.

A halláskárosultak a jelnyelv segítségével tudnak kommunikálni, a gyermekek pedig nagyon gyorsan megtanulták az alapokat és ezáltal most már akár „beszélgetni” is képesek a süket személyekkel.

Az idősebbekből, kamaszokból álló csoportok számára egész júliusban román nyelvtanfolyamot szerveztünk, ezt Karmen Sabina Oalđe Adamović vezette. A kurzus során megtanulták, hogyan találhatják fel magukat a különféle helyzetekben, amikor Romániában vannak, vagy román emberekkel találkoznak. Emellett a román kultúrával, hagyományokkal és a szerb, valamint a román nyelv közötti hasonlóságokkal is megismerkedhettek – magyarázta az ügynökségvezető. Emlékeztetett arra, hogy az idén két könyvbemutatóra is sor került. Predrag Starčević: A barátság hídjai című könyvét még az esemény kezdetén bemutatták, míg Zoran Knežev Ódon tamburamesék (Tamburaške priče iz davnina) című művével néhány nappal a programsorozat vége előtt ismerkedhettek meg az érdeklődők.