2024. március 28., csütörtök

Hétvégén Dužijanca

Idén is gazdag programmal ünneplik az aratás végét – Baján is megtartják a Dužijancát

Hétvégén immár 111. alkalommal tartják meg a Dužijanca elnevezésű aratóünnepséget. A rendezvény programját tegnap a Városházán megtartott sajtótájékoztatón ismertette Andrija Anišić, a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesületének elnöke, Ljiljana Dulić elnökhelyettes és Marinko Piuković, az egyesület igazgatója.
Andrija Anišić elmondta, hogy az aratóünnepség programjai már csütörtökön elkezdődnek és vasárnap estig tartanak.
– A Dužijancával hálát adunk Istennek az aratás végéért, és köszönetet mondunk az embernek az elvégzett munkájáért. Ilyen Dužijancát őrzünk a szívünkben, és ilyen Dužijancát szeretnénk bemutatni vallási és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül minden szabadkai polgárnak. Büszkék vagyunk arra, hogy az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a bunyevác horvátok legrégebbi és legszebb népszokását ápolhatjuk és átadhatjuk a fiatalabb generációk számára – nyilatkozta az egyesület elnöke.
Andrija Anišić a fentiek mellett ismertette az idei aratóünnepség egyházi rendezvényeit. Elmondta, hogy csütörtökön 19 órától az Ivan Antunović Katolikus Egyesület irodalmi estet tart a Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ épületében. Szombaton 18 órakor kezdődik a Szent Teréz-székesegyházban a hagyományos ünnepi vecsernye, ahol bemutatják az idei Dužijanca vendégét, msgr. Ivan Ćurićot, a Đakovo-Eszéki Főegyházmegye segédpüspökét. Vasárnap 9 órakor a Szent Rókus-templomban áldják meg az idei aratópárt, Daniel Kujundžićot és Kristina Matkovićot. Andrija Anišić hozzátette, hogy a Szent Rókus-templom az aratóünnepség kiemelt helyszíne, ugyanis 1911-ben a templom akkori plébánosa, Blaško Rajić itt tartotta meg az első Dužijancát. Az ünnepség legfőbb egyházi eseménye a Szent Teréz-székesegyházban 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise lesz, amelyet Ivan Ćurić Slavko Večerinnel, a Szabadkai Egyházmegye püspökével együtt vezet. Az idei Dužijanca egyházi rendezvényei 19 órakor a kéri temetőben zárulnak, ahol felkeresik Blaško Rajić síremlékét.
Ljiljana Dulić a Dužijanca egyéb rendezvényeit ismertette. Elmondta, hogy pénteken 19 órai kezdettel szalmaalkotásokból nyílik kiállítás a Városháza előcsarnokában, majd 20 órától a főtéren tamburaest veszi kezdetét, melynek keretében Stjepan Beretić atya, a Szent Teréz-székesegyház plébánosa bemutatja a szabadkai polgároknak az idei aratópárt. Szombaton 19:30-kor az aratók megkoszorúzzák az Arató, majd Blaško Rajić szobrát. Ez után 20 órától az aratók megtartják hagyományos gyűlésüket a főtéren, végül a szombati nap zárásaként népi együttesek fellépését tekinthetik meg az érdeklődők.
A díszes felvonulásra és az új kenyér átadására vasárnap 12 órai kezdettel kerül sor a főtéren, ahol többek között fiákerek felvonulását is láthatják az érdeklődők. Az új kenyeret Stevan Bakić, Szabadka polgármestere fogja megszegni.

Gergely Árpád archív felvétele

Gergely Árpád archív felvétele


Marinko Piuković a fentieket azzal egészítette ki, hogy a rendezvény vasárnap 20 órakor tömeges kólózással zárul, amelybe minden érdeklődő szabadon bekapcsolódhat. Hozzátette, hogy az idei Dužijancán ünneplik az Arató szobra felállításának tizedik évfordulóját is.
– 2011-ben, amikor az aratóünnepség századik évfordulóját ünnepeltük, egy maradandó emléket szerettünk volna hagyni Szabadkának, amely a Dužijancára és a munkára emlékezteti a járókelőket. Ezt a szobrot a felállítása óta minden Dužijancán búzakoszorúval díszítjük fel. Ez városunk, különösen a turisták számára, az egyik legérdekesebb köztéri szobra – mondta az igazgató.
Marinko Piuković továbbá elmondta, hogy augusztus 14-én és 15-én Baján is megtartják a Dužijancát. A magyarországi városban szintén bemutatják azokat a kulturális tartalmakat, amelyeket a szabadkai polgárok is láthatnak. Hozzátette, hogy 15-én 10 órakor a bajai Páduai Szent Antal-templomban kezdődő szentmisét Slavko Večerin megyéspüspök fogja tartani. A szervezők ily módon kívánják népszerűsíteni az aratóünnepséget a régióban. 2018-ban Zágrábban már tartottak egy, a bajaihoz hasonló Dužijancát.