2024. április 26., péntek

Októbertől duális modell a felsőoktatásban

Ana Brnabić: Tizenkét regionális képzési központot nyitnának a betanított munkások szakképzésére

Ana Brnabić szerb kormányfő tegnap bejelentette, hogy október 1-jétől bevezetik a duális oktatási modellt a szerbiai egyetemi karokon. Mint kiemelte, a duális oktatás elősegíti a gazdaság fejlődését és ennek köszönhetően a fiatalok a tanulmányaik elvégzése után jól fizető állásokban tudnak majd elhelyezkedni. A kormányfő a vlasotincei Siniša Janjić Általános Iskola tornatermének átadóján kifejtette, a duális modell abban fog segíteni, hogy a szerbiai polgárok átlagfizetése 2025-re 900 euró legyen. Ana Brnabić azt is elmondta, hogy a vlasotincei Műszaki Iskola egyike annak a 12 regionális képzési központnak, amelyekben a betanított munkások megfelelő szakképesítéshez juthatnak.
– A közeljövőben mintegy kétmillió eurót fordítunk arra, hogy a vlasotincei Műszaki Iskolában a legkorszerűbb regionális képzési központot hozzuk létre. Ebből az összegből 420 ezer eurót fogunk befektetni a felszerelésekre – jelentette be Ana Brnabić a Jablanicai körzetben tett körútján.
Azt is elmondta, hogy ma, szerdán tárgyalásokat fog folytatni Branko Ružić oktatásügyi miniszterrel és a Szerbiai Gazdasági Kamara képviselőivel arról, hogy még több képzési központot nyissanak az ország területén.