2021. szeptember 24., péntek

Sinkovics Ede a Nagyapáti Kukac Péter-díjas

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága (Ninkov Kovačev Olga, Csernik Attila elnök, Klájó Adrián) július 29-én megtartott ülésén döntött a díjazott személyét illetően. A bizottság egyhangú döntése alapján a 2021. évi Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat Sinkovics Ede képzőművész kapja.

Az indoklás szerint Sinkovics Ede az egyik legsokoldalúbb művésze Vajdaságnak. Örök kísérletező, nyughatatlan kutató, s ez a tulajdonsága minden alkotásán nyomot hagy. Ede képzőművészeti életünk markánsan meghatározó alakja, számos egyedi akciójával hívta fel magára a figyelmet. Több hazai és külföldi művésztelepet, szimpoziont vezetett. Környezettudatos művészete itteni gyökerekből fakad, amely aztán védjegyévé vált. Több éves külföldi tartózkodás után újra itthon dolgozik.

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat a Topolyai Napok keretében adják át szeptember 9-én. Ugyanekkor a hagyományoknak megfelelően a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében megnyílik a díjazott művész kiállítása is – áll a bírálóbizottság közleményében.