2024. április 20., szombat

Izrael üzen a drónnal támadóknak

Irán tagadja, hogy köze lenne a tengeri incidenshez

Három ország is azt állítja, hogy Irán hajtotta végre azt a valószínűsíthető (drón)támadást, amely a múlt csütörtökön ért egy japán tulajdonú, de izraeli üzemeltetésű tartályhajót az Arab-tengeren (Omán térségében) és a személyzet két tagjának a halálát okozta. Bár Teherán tagad, Izrael megfelelő „üzenetet” ígért.

Nemzetközi választ akar adni Izrael, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok arra a támadásra, amelyet szerintük Irán hajtott végre a múlt csütörtökön az Arab-tengeren egy tartályhajó ellen a nemzetközi vizeken. A támadó valószínűleg két drónnal mért csapást a japán tulajdonú, de libériai zászló alatt közlekedő, izraeli üzemeltetésű Mercer Street nevű tankerra a személyzet két tagjának, egy brit és egy román állampolgárnak a halálát okozva. Ilyenre évek óta nem akadt példa a térségben.

Az Ománi-öbölben történt incidens után néhány órával izraeli illetékesek Iránt nevezték meg elkövetőként. Teherán visszautasította a vádakat.

Izrael terrorizmusnak és a tengeri kereskedelmi útvonalak megsértésének nyilvánította az incidenst. Az ország miniszterelnöke pedig vasárnap megismételte: Irán támadta meg a teherhajót, a felelősség is az övé. Naftali Bennett közölte, hogy Izrael saját eszközeivel küld majd üzenetet.

Teherán ismételten visszautasította és alaptalannak minősítette a vádat, sőt azt üzente, hogy Izrael „teremtette a bizonytalanságot, a terrort és az erőszakot”.

Megszólalt az amerikai külügyminiszter is. Antony Blinken kijelentette: Washington meggyőződése, hogy Irán a támadó. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az amerikai kormányzat és partnerei, illetve néhány másik ország együtt fontolgatja a megfelelő ellenlépéseket. Az izraeli, az amerikai és a brit külügyminiszter már egyeztetett is az Irán elleni nemzetközi válasz lehetőségeiről. (Hírek szerint panasszal fordulnak az ENSZ Biztonsági Tanácsához.) Bár a támadás pontos részletei nem ismertek, Dominic Raab brit külügyminiszter is úgy véli: nagy valószínűséggel Irán támadta meg a hajót.

Az Ománi-öbölben korábban is volt már hasonló incidens. Februárban izraeli tulajdonú teherhajón történt robbanás, aminek végrehajtásáért szintén Iránt tették felelőssé. Válaszul Izrael rakétákkal lőtte a Szíriában létesített iráni támaszpontok egy részét.

Az sem kizárt, hogy a Földközi-tengeren is lecsapott. Teherán legalábbis azt híresztelte, hogy márciusban egy iráni konténerszállító hajót egy robbanótárgy talált el, amely kisebb tüzet okozott a fedélzeten, de senki nem sérült meg. Irán akkor azt igyekezett elhitetni, hogy Izrael lehetett a támadó.

A The Wall Street Journal pedig azt írta (márciusban), hogy Izrael különböző tengerrészeken is célba vett iráni hajókat, amelyek iráni olajat, fegyvereket és aknákat szállítottak Szíriába. Az amerikai napilap szerint a támadások még 2019-ben kezdődtek.