2024. április 23., kedd

Ezer felett korlátozások

Továbbra is növekszik a napi fertőzésszám, jó hír viszont, hogy kevesen szorulnak kórházi kezelésre

Szerbiában az új delta vírusvariáns lassan kiszorítja a brit variánst, ezt bizonyítják a kórházi kezelésre szoruló betegek vizsgálatai alapján kapott eredmények – jelentette ki kedden Branislav Tiodorović járványszakértő, az egészségügyi válságtörzs tagja.

Minden jel arra vall, hogy a delta variáns átveszi lassan a főszerepet, magasabb a napi új fertőzések száma, ezzel azonban nem arányos a kórházba kerülő páciensek száma, ami azt jelenti, hogy egy kevésbé veszélyes mutációval állunk szemben, magyarázta a szakember.

Számított a hazai egészségügy arra, hogy a nyaralások befejeződésével növekedni fog a napi új megbetegedések száma, megfontoltságot követel meg tőlünk a jelenlegi helyzet, de egyelőre minden ellenőrzés alatt van, húzta alá. Tiodorović közölte, az egész országban továbbra is alacsony a kórházi kezelésre szoruló pácienseknek a száma, nincs tehát ok pánikra, elővigyázatosságra azonban mindenképp.

Mint mondta, a hazatérőknek fontos odafigyelniük magukra, arra, hogy megjelennek-e náluk bizonyos tünetek. Közölte, nem hiszi, hogy beutazáskor kötelezővé teszik a PCR-teszteket a hazai polgárok számára, s arra emlékeztetett, hogy az is beutazhat, akinek pozitív az eredménye.

Az immunizáció folyamatáról szólva elmondta, a válságtörzs egyre közelebb áll a védőoltás kötelezővé tételéről szóló döntés meghozásához az egészségügyi dolgozók esetében. A jelenlegi ajánlás, mint mondta, a lehető legjobb szándékkal született meg, s arra kérte az egészségügyben, tanügyben dolgozókat, vegyék fel a védőoltást, ezzel ugyanis magukat is védik a megbetegedéstől, de a gyerekeket és a betegeket is.

Meggyőződése, hogy többen felveszik majd a közeljövőben a vakcinát, mert világossá válik, hogy a fertőzések száma folyamatosan növekszik, s egyre több betegről tudnak majd az emberek közvetlen közelükben is.

Tiodorović rámutatott arra, hogy egy teljesen szokványos tanév megtartása a cél, ezért létezik a védőoltás felvételének ajánlása a pedagógusok és a 12 évnél idősebb tanulók esetében is. Csak bizonyos kivételes helyzetekben folyamodnának az online oktatáshoz, amennyiben azt egy adott helyen a járvány indokolttá tenné.

A válságtörzsön belül egy olyan megállapodás van érvényben, mely szerint napi 500 új fertőzöttnél felülvizsgálják az intézkedéseket, ezernél pedig korlátozzák az összejöveteleken részt vevőknek a számát.

A szakember reményének adott hangot: a soron következő nyári fesztiválok rendben lezajlanak, s nem okoznak majd sok megbetegedést. Mint mondta, az EXIT fesztiválhoz hasonló jó tapasztalatokban bízik.