2021. szeptember 23., csütörtök

Elhunyt két beteg, 26 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Két beteg meghalt, és újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 5 628 383 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5.453.177-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: a járvány kezdete óta 809.672-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 30.029-re emelkedett. A gyógyultak száma 749.461.

Kórházban 77 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 30.182-re csökkent.

Hatósági házi karanténban 1349-en vannak, a mintavételek száma 6.352.215.

Közölték: a delta variáns több európai országban és már Magyarországon is terjed, ezért azt kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Az időseknek, a krónikus és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás – írták.

Kiemelték: Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltást, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon már lehet időpontot foglalni.

Eddig 20 ezren foglaltak időpontot a harmadik oltásra, és majdnem 4 ezren már meg is kapták. Az idősotthonokban is tart már a harmadik oltások beadása.

Felhívták a figyelmet arra, hogy aki nem tud interneten időpontot foglalni a harmadik oltásra, azt a háziorvosánál is kérheti.

Fontosnak nevezték, hogy azok is megerősítsék a védelmüket, akik az év elején kapták az oltást.

Kitértek arra: Magyarország biztosítja az oltás lehetőségét a közös határok mentén élőknek is, tovább növelve ezzel a járvány elleni védettséget.

Emlékeztettek, még tart a nemzeti konzultáció, amellyel a kormány kikéri az emberek véleményét a járvány utáni életről, többi között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív online is kitölthető.

Az Európai Unión belüli utazásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás – írták. Azoknak, akik az unión belüli utazást terveznek, érdemes letölteniük vagy az eeszt lakossági portáljára belépve kinyomtatni az uniós Covid-igazolást.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (144.630) és Pest megyében (112.286) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46.789), Győr-Moson-Sopron (44.506) és Hajdú-Bihar megye (42.648). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 17.800 fertőzöttel.