2024. április 23., kedd

Az SZHP továbbra is a legnépszerűbb

Vladimir Pejić: Nagy erőbefektetés kell a jelenlegi arányok választásokig való megőrzéséhez

A belgrádi Faktor Plus ügynökség legutóbbi közvélemény-kutatása szerint, ha vasárnap tartanák a szavazást, a Szerb Haladó Párt szerezné meg a voksok 45,1 százalékát, legalábbis a fővárosban, ahol ezzel abszolút többségre tehetnének szert a városi képviselő-testületben. Belgrádban a második legnépszerűbb párt a Szabadság és Igazságosság Pártja, amelyre a felmérés szerint a polgárok 9,8 százaléka szavazna, míg 7,1 százalékuk voksolna a Szerbiai Szocialista Pártra.

Mint arra a Blic által közölt felmérés rámutat, a Ne fojtsuk meg Belgrádot (Ne davimo Beograd) mozgalom a népszerűségi lista 4. helyén áll 6,5 százalékkal, az Elég volt mozgalom 4,3 százalékot gyűjtene be, a Néppárt pedig a szavazatok 3 százalékát tudhatná a magáénak.

A napilapnak nyilatkozva Vladimir Pejić, a Faktor Plus igazgatója elmondta, a közvélemény-kutatás nem okozott meglepetést, ám ez nem jelenti, hogy a választások napján is így alakul majd a szavazatok aránya. A felmérést 9 hónappal a választások előtt végezték el, ez alapján csak iránymutatóként lehet rá tekinteni.

Elemzéseik szerint országos szinten a Szabadság és Igazságosság Pártja örvend a legnagyobb népszerűségnek az ellenzéki pártok közül, amit Pejić a párt aktivitásainak tud be. Meglepőnek nevezte ugyanakkor az Elég volt mozgalom eredményét, mondván, arra számítottak, hogy a szuverén és oltásellenes politika országos szinten nagyobb népszerűségnek örvend majd, mint Begrádban, de nem így történt, hiszen országos szinten a szavazatok 3,8 százalékát gyűjtenék be.

A köztársasági választásokon a jelenlegi mérés szerint az SZHP szerezné meg a szavazatok 58,2 százalékát, az SZSZP a 9 százalékát, míg a Szabadság és Igazságosság Pártja a szavazatok 4,5 százalékát tudhatná magáénak. A kisebbségi pártok kapnák a szavazatok 4 százalékát, az ökológiai mozgalom a 2,7 százalékát, a Néppárt a 2,5 százalékát, a Dveri a 2 százalékát, míg a többi párt alig haladná meg az 1 százalékot.