2024. március 28., csütörtök

Dodik makacskodik

Nem akart találkozni az új nemzetközi főképviselővel

Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja beváltva „fenyegetését" nem vett részt Christian Schmidt, a nemzetközi közösség új boszniai főképviselőjének keddi szarajevói beiktatásán, mivel a boszniai szerbek bojkottálják a főképviselő intézményét.

Valentin Inzko, a nemzetközi közösség volt boszniai főképviselője, akinek a megbízatása július 31-én járt le, július végén hozott egy kötelező érvényű rendelkezést, amely a boszniai szerbek szerint elfogadhatatlan. A rendelkezés értelmében a srebrenicai népirtás, valamint más, emberiesség elleni bűnök tagadása börtönbüntetéssel sújtható a jövőben.

A rendelet szerint hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, aki nyilvánosan helyesli, tagadja, lekicsinyli vagy megpróbálja igazolni a népirtást, vagy így tesz más olyan háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekménnyel kapcsolatban, amelyet valamely hágai vagy boszniai bíróság bizonyítottnak mondott ki.
Míg a bosnyák politikusok üdvözölték Inzko törvénymódosítását, Dodik élesen bírálta, lévén ő is azt tartja, hogy Srebrenicában bűncselekmények történtek ugyan, de ezeket nem lehet népirtásnak minősíteni.

Christian Schmidt német diplomata ennek ellenére tegnap azon reményét hangoztatta, miszerint „biztos, hogy a jövőben együtt fogunk dolgozni, hiszen mindannyiunk kötelessége, hogy az ország és az itt lakók érdekében együtt dolgozzunk".

A boszniai szerbek korábban közölték, hogy a boszniai Szerb Köztársaság nem szerez érvényt a népirtás tagadását tiltó, újonnan életbe lépett törvénynek, nem működik együtt a szövetségi intézményekkel a jogszabály végrehajtásában, és nem vesz részt semmilyen erre vonatkozó tárgyaláson.

Šefik Džaferović, az államelnökség bosnyák tagja Dodik távolmaradását egyértelműen rossz lépésnek nevezte, mondván, hogy az állami intézményrendszer működését senkinek sincs jogában bojkottal akadályozni és opstruálni.