2024. március 28., csütörtök

Elfogulatlanság, vagy látszatkeltés?

Vučević: A polgároknak tudniuk kell, hogy az államvezetés kapcsolatban állt-e Belivukkal és társaival

Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt alelnöke, Újvidék polgármestere és Đorđe Komlenski, a Szocialista Mozgalom parlamenti képviselője kedden feljelentést tett az államügyészségen Aleksandar Vučić államfő és Aleksandar Vulin belügyminiszter ellen. Mint ahogy a feljelentés után a médiának nyilatkozták, azt szeretnék, ha kiderülne mi igaz azok közül a médiafelvetések közül, amelyekkel a napokban találkozunk a különböző sajtóorgánumokban, amelyek arra utalnak, hogy az államvezetés kapcsolatban áll a legsúlyosabb bűncselekményekkel vádolt bűnszervezettel.

Vučević az ügyészség előtt adott nyilatkozatában elmondta, jogi képviselőjük bűnvádi feljelentést nyújtott át, amelyben tételesen felvetették mindazokat a vádakat, amelyek a médiában megjelentek, illetve amelyekkel az ellenzéki pártok Vučićot és Vulint vádolják.

Aleksandar Vučić kedden közölte, amint a viszgálószervek beidézik, kész hazugságvizsgálón is vallomást tenni. A felvételen, midőn tegnap megtekintette Belgrádban a klinikai központ új épületének befejező munkálatait (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić kedden közölte, amint a viszgálószervek beidézik, kész hazugságvizsgálón is vallomást tenni. A felvételen, midőn tegnap megtekintette Belgrádban a klinikai központ új épületének befejező munkálatait (Fotó: Beta)

A bűnvádi feljelentésben arra kérik az államügyészséget, hogy mérje fel ki felelős ezért az esetért, illetve tárja fel a tényeket, hogy a szerbiai közvélemény válaszokat kapjon, illetve megtudja az igazságot a Belivuk–Miljković eset kapcsán.

– A feljelentés, illetve a feljelentés kezdeményezése nélkül minden csak a feltételezések szintjén marad, az elhangzottak különböző értelmezésén, állításokon, illetve a média által vezetett bűnvádi eljárás szintjén – hangsúlyozta Vučević.

Rámutatott, a bűnvádi feljelentésben a KRIK, vagyis a Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat oknyomozó portálra, az oknyomozó újságírókból álló BIRN Balkáni Kutatóhálózatra, az N1 televízióra hivatkoznak, illetve a Szabadság és Igazságosság Pártjának közleményére.

Vučević reményét fejezte ki, hogy az államügyészség a bűnvádi feljelentés alapján jár el, majd hangsúlyozta, hogy Komlenski kollégájával a tények feltárásában, amennyire a törvény lehetővé teszi, aktívan részt szándékoznak venni.

Veljko Belivukot tartja az ügyészség és a rendőrség annak a bűnszervezetnek a fejének, amelyet öt kegyetlen gyilkossággal, kínzással, illetve kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítanak. Mint ahogy azt már korábban írtuk, a szerbiai oknyomozó újságírók Veljko Belivuk és bűntársai azon vallomásainak átiratát tették közzé, amelyekben a kihallgatásaik során azt állították, hogy az államfő, Aleksandar Vučić és munkatársai, köztük Aleksandar Vulin szolgáltatásokat kértek tőle.

Ezek között szerepelt többek között a Partizan Labdarúgóklub lelátóin a szurkolók fékentartása, vagy például a hatalom ellen irányuló tüntetések felszámolása is. Belivuk ezen vallomásátiratban állítólag azt is állította, hogy a büszkeségnapi felvonuláson is nekik köszönhető, hogy nem volt ellentüntetés, valamint, hogy a taxiszervezetek sem léptek sztrájkba a CarGo applikáció bevezetése ellen. Az ellenzéki pártok kérték, hogy az illetékes szervek vizsgálják ki Belivuk kapcsolatát az államvezetéssel.

Aleksandar Vučić vasárnap az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) műsorában tett vendégszereplése során bejelentette, hogy ő és Aleksandar Vulin a munkatársain keresztül indíttat maguk ellen bűnvádi eljárást, hogy kiderüljön az igazság.

A Belgrádi Felső Bíróság hétfőn meghosszabbította Veljko Belivuk és 26 társa ügyében a harmincnapos előzetes letartóztatást, azzal, hogy három társukat szabadon engedett, így ők szabadlábról védekezhetnek majd az eljárás során.

Vučević 2019 decemberében hasonló lépésre szánta el magát. Akkor az SZHP vezetőségi tagja, illetve Újvidék polgármestereként tett bűnvádi feljelentést Aleksandar Vučić és öccse, Andrej Vučić ellen. Akkor arra szólította fel az ügyészséget, hogy tárják fel a Vučić fivérek kapcsolatát a Jovanjica-üggyel kapcsolatban, vagyis azt, hogy milyen kapcsolatban álltak annak a mezőgazdasági területnek a tulajdonosával, aki több hektáron termesztett marihuánát.
Január végén az ügyészség közölte; a Vučić fivérek nem álltak semmilyen kapcsolatban a Jovanjica birtokkal és annak tulajdonosával sem.