2024. április 25., csütörtök

Fontos a hálózatra való rácsatlakozás

Mielőbb biztosítani kell a verbászi szennyvíztisztító teljes kapacitással történő működését

Ingrid Sager, az EU Környezetvédelmi Minisztériumának képviselője, továbbá az EU Intergrációs Minisztériumának képviselői az elmúlt héten találkoztak Verbász és Kúla község vezetőivel. A munkajellegű találkozó fő témája az Európai Unió támogatásával épült központi szennyvíztisztító további működtetése volt, amelynek alapítója az említett két vajdasági község.

A megbeszéléseken szó volt a szennyvíztisztító működésének, azaz kapacitásának növeléséről, amely részben  a Bácskai-Nagy-csatorna partján található üzemek és gyárak szennyvízhálózatra történő rácsatlakozásával valósítható meg. Ezzel kapcsolatban Ingrid Sager, az EU környezetvédelmi felelőse, valamint a jelenlévő EU-s képviselők hangsúlyozták, kiemelten fontos, hogy az év végéig megteremtődjenek a feltételek a verbászi és kúlai nagyüzemek rácsatlakozására a szennyvíztisztítóra.

Azt is közölték, hogy 23 millió eurót fektettek a tisztítóberendezés kiépítésébe, a létesítmény hatalmas kapacitással rendelkezik, építésének célja pedig az egészségügyi és környezetvédelmi feltételek javítása Verbász és Kúla községekben, valamint a környező falvakban.

Az összejövetelen szó volt a létesítmény további üzemeltetéséről, ez egyik előfeltétele annak, hogy megkezdődjön a Bácskai-Nagy-csatorna medrének tisztítási folyamata.

Vladimir Đurović, Kúla polgármestere kiemelte, a község nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy minden utca és háztartás rácsatlakozhasson a városi szennyvízhálózatra. Hozzátette, ezek a háztartások mentesülnek a rácsatlakoztatási illeték befizetése alól.

− A szennyvíztisztító környezetvédelmi szempontból stratégiai jelentőségű. Ezért kiemelten fontos, hogy a környezetvédelmi előírások betartása érdekében jelentős beruházások történtek a szennyvízcsatorna-hálózat mielőbbi befejezésére vonatkozóan, ami egyik előfeltétele a tisztító teljes kapacitással történő működésének – fogalmazott Predrag Rojević Verbász polgármestere.

A találkozón a két község polgármestere mellett jelen volt még Strahinja Paravina, kúlai polgármester-segéd, valamint Blažo Kostić, a község beruházási, környezetvédelmi és energiagazdálkodási osztályának vezetője.