2024. április 16., kedd

Tíz felejthetetlen nap

A Vöröskeresztnek köszönhetően Kúlából 11, Hódságból pedig 18 diák nyaralt ingyen

A Vöröskereszt kúlai szervezetének szervezésében a község területéről 11 gyerek nyaralhatott júliusban ingyenesen a Niš melletti Gaj üdülőközpontban. A részleteket ismertetve Neda Rajačić, a Vöröskereszt kúlai szervezetének titkára elmondta, a niši üdülést megelőzően 4 általános iskolás tanuló utazott el Palánkára a Vöröskereszt Bagremara nevű nyaralójába.

− Az idén úgy döntöttünk, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű, általános iskolás diákok mehetnek az ingyenes üdülésre. Így hat kúlai és öt sziváci diák töltött 10 napot a Niš melletti, gyönyörű erdőben található üdülő- és sportközpontban. A gyerekeket Nemanja Major, szervezetünk aktivistája kísérte el, aki rendkívül elhivatottan és felelősségteljesen végezte a rá bízott munkát. Az ottani eseményszervezők visszajelzése is pozitív, a kúlai diákok nevelésére és magaviseletére semmilyen észrevétel sem érkezett – mondta el lapunknak Neda Rajačić.

Kiemelte, olyan kitűnő és jeles átlaggal rendelkező tanulókról van szó, akik esetében a család anyagi helyzete nem teszi lehetővé a gyerekek üdülését, nyaralását.

− Köszönettel tartozunk a község általános iskoláinak, akik segítettek abban, hogy könnyebben megtaláljuk az említett diákokat, továbbá a sziváci iskola pedagógusának, aki javasolta az ottani gyerekeket. A nyaralás házigazdái minden egyes napot érdekes tartalommal igyekeztek megtölteni, így a már hagyományos „vöröskeresztes” aktivitások mellett különböző műhelymunkákat, sport- és egyéb versenyeket és vetélkedőket szerveztek a gyerekek számára. Ezen a két csoporton kívül az idén sajnos nem áll lehetőségünkben, hogy több diákot nyaralásra küldjünk – mondta a kúlai szervezet titkára.

A kúlai és sziváci gyerekek kísérője, Nemanja Major elmondta, első alkalommal vett részt kísérőként a többnapos nyaraláson, jók a benyomások, a gyerekekkel sem volt semmi gond.

− Kúla község területéről jómagam 11, Hódság község területéről pedig Danijela Nikolić tanítónő 18 diákot vezetett a Gaj üdülőközpontba, így kettőnknek összesen 29 főre, azaz 7−14 éves diákra kellett felügyelni. Nem ismertük korábbról egymást, a buszban ismerkedtünk meg. Ez volt az első ilyen élményem, és csodálatos, bár kicsit fárasztó volt, de a szívem tele van. Nagyon örülök, hogy részese lehettem ennek a programnak, amelyben a nehéz anyagi helyzetben élő családok gyermekei feledhetetlen 10 napot tölthettek a természetben, az erdőben – mondta Nemanja Major.