2024. április 20., szombat
ZOMBOR

Közlekedési bírságokból 20 millió Zombornak

Aleksandar Vulin belügyminiszter szerint az idén, az első félévben a tavalyi ugyanazon időszakhoz képest csaknem hatmillió euróval több közlekedési bírságot rótt ki a rendőrség.

A pénzbírságok 30 százaléka annál az önkormányzatnál marad, ahol kiszabták a büntetést, a 70 százaléka pedig a köztársasági költségvetésben köt ki.

Zombor város költségvetését tavaly csaknem 20 millió dinárral, az idén, az első félévben több mint 10 millióval gyarapították a közlekedési kihágások. Ezeket az összegeket a közlekedésbiztonság fokozására fordítja a város közlekedésbiztonsági tanácsa. A bírságokból befolyt összeg egy részét a közlekedési rendőrség felszerelésére fordította város, tavaly 3 LED reflektort, 18 elemlámpát, helyszínbiztosító felszerelést és nyomtatót kaptak a rendőrök.

A bírságokból befolyt pénzösszegből 200 gyermek autóülést és ugyanennyi kerékpárülést vett a város a gyerekeknek, amellett a város mind a 34 óvodájának adományozott 2-2 gyerekkerékpárt, amelyeken a 4–6 éves gyerekek tanulhatják a közlekedési szabályokat, emellett világító és fényvisszaverő eszközöket osztottak a lámpa nélkül közlekedő kerékpárosoknak, az óvodások pedig fényvisszaverő mellényeket kaptak.

A gyerekek mielőbbi felkészítését a közlekedésre elsődleges feladatként kezeli a város, ezért minden óvodának közlekedési jelekkel ékesített szőnyegeket adományoztak a tudnivalók szemléltetésére, az elemi iskola első osztályosai évek óta rendszeresen fényvisszaverő mellényeket kapnak, több iskola környékét védőkerítéssel zárták le, valamint sebességmérő berendezéseket helyeztek ki a gyorshajtók megfékezése érdekében.

A közlekedési kihágások elkövetői finanszírozzák a kerékpárutak kiépítésének tervdokumentációját, tavaly például a Vajdasági utcába és a Sztapári útra terveztek bicikliutat, az utóbbit már építik is.

Mindezek mellett a bírságokból befolyó összegekből több villanyrendőr felállítását is tervezik a városban. n szikics