2024. március 28., csütörtök

Lebontják a dreai szeméthegyet

A Környezetvédelmi Minisztérium 43 millió dinárt biztosít az illegális szemétlerakó felszámolására

Sajátságos, bűzös ismertetőjele van az Óbecsét és Topolyát összekötő úton annak a leágazásnak, amely Dreára vezet: egy dombnyira gyarapodott út melletti illegális szemétlerakó. A helybéliek mellett sokan hordják ide a szemetet Óbecséről, Topolyáról, Szenttamásról, Gunarasról is, közöttük pedig olyanok is vannak, akik nemcsak a háztartási hulladéktól vagy az építési törmeléktől szabadulnak meg itt, hanem az állattetemektől is – amikor felmelegszik az idő és a falu felé fúj a szél, az orrfacsaró bűz miatt nem lehet meglenni az udvarokban. Hiába van sárrázó is a faluba bevezető úttal szemben, a traktorok csak az utolsó pár méteren tudnak haladni rajta, mert a sárrázó nagy részét és a mellette lévő magánparcellák egy részét is szemét borítja.

Ez a szemétlerakó évtizedek óta megkeseríti Drea lakóinak az életét, de a Környezetvédelmi Minisztérium 43 millió dináros támogatásának köszönhetően belátható időn belül az önkormányzat fel fogja számolni ezt a szeméthegyet. Az ehhez szükséges pénz 80 százalékát biztosítja a kormány, a többit az önkormányzat fogja előteremteni. A szemétlerakó felszámolására kiírt közbeszerzési pályázatra augusztus 9-éig jelentkezhetnek a cégek. A szemétlerakó több mint 9000 négyzetméteren terül el, átlag 2,5 méter magas, és több mint 23 ezer köbméter szemetet tartalmaz, amit az óbecsei Botra szeméttelepre szállítanak majd. Miután eltávolították a hulladékot a topolyai út mellől, a helyén négy napelemes kamerával szeretnék megakadályozni azt, hogy a terület ismét szemétlerakóvá váljon.

A közbeszerzési pályázat nyertesének 60 napja lesz arra, hogy felszámolja az illegális szeméttelepet, azaz elszállítson innen – a szeméttömeg lazaságával is számolva – csaknem 30 ezer tonna hulladékot. A Botrára évente 20 ezer tonna szemét kerül, ezenkívül az idén ide szállítják majd a Dreánál lévő illegális szemetet is. A tervek szerint az óbecsei szeméttelepre 2022-ben lakat kerül, ezt követően pedig valószínűleg a nagykikindai regionális szemétlerakóra kell szállítani a szemetet.

A dreaihoz hasonló illegális szemétlerakó a község minden településénél van, ezeknek a jelentős része a 2011-es kommunális törvénymódosításig legális szemétlerakó volt. Az óbecsei Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. ezekért nem, csak a háztartási hulladék elviteléért és a városi Botra szeméttelepért felelős.