2024. április 19., péntek

Több terméket vontak ki a forgalomból Horvátországban

Közülük egy sem érkezett Szerbiába

Horvátországban négy, a Mars édességipari vállalat által gyártott fagylaltot vontak ki a forgalomból etilén-oxid-szennyezettség miatt – írja az index.hr. hírportál. A Snickers Multipack, a Twix, a Bounty Multipack és a M&Ms jégkrém a Mars franciaországi gyárában készült. A fagylaltot gyártó vállalat szóvivője a visszahívással kapcsolatban közölte: egy beszállítója értesítette a Marsot arról, hogy a franciaországi jégkrémgyárába szállított összetevőben etilén-oxid van, az uniós jogszabályok által megengedettnél magasabb szinten.

– Hangsúlyozzuk, hogy a termék fogyasztása nem káros az egészségre. A fagylaltokban csak kis mennyiségben használjuk fel ezt az összetevőt, így etilén-oxid-tartalmuk minimális, és messze a európai uniós szabályok által előírt határérték alatt van. Ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy visszahívjuk az említett termékeket – áll a Mars közleményében.

Horvátországban ezenkívül 2, a Dukat által gyártott joghurtot is kivontak a forgalomból, szintén etilén-oxid szennyezettsége miatt. A szerbiai mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy az említett termékekből nem érkezett hazánkba. Ha ugyanis az EU-ban megbizonyosodnak arról, hogy egy áru nem megfelelő, azonnal értesítik azokat az országokat, amelyekbe a termék eljutott.