2024. április 23., kedd
BIRKÓZÁS

Lőrincz Tamás London után ismét döntős

Lőrincz Tamás döntőbe jutott a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában a tokiói olimpia hétfői versenynapján.

A BHSE 34 éves sportolója, aki kilenc éve Londonban 66 kilósként ezüstérmes volt, az első fellépését mérkőzés nélkül megnyerte, mivel marokkói ellenfele koronavírus-fertőzés miatt már a mérlegelésen sem jelent meg, a negyeddöntőben pedig 3-1-re múlta felül a japán Jakubu Soheit.

Az eddigi találkozóknál jóval nehezebb ellenfélnek ígérkezett a kétszeres vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraei, aki végül 6-5-re alul maradt.

A súlycsoport magyar világ- és Európa-bajnoka a keddi fináléban a kirgiz Akzsol Mahmudovval találkozik.

A 97 kg-ban szerbiai érdekeltség is volt Mihail Kajaia révén, de a 2019-es vb bronzérmese nem sokat mutatott az első körben, hanem simán kikapott az amerikai Tracy Hancocktól, aki nem jellemző módon kétszer is megpörgette a grúz származású kolosszust. A színes bőrű versenyző azonban nem jutott sokáig, mert a folytatásban 4:3-ra kikapott a lengyel Tadeusz Michaliktól, így Kajaia kiesett. Itt lépett fel a magyar új hullám legkiválóbb képviselője, Szőke Alex is, aki a tapasztalt, Dagesztánból származó cseh Artur Omarovot még túllépte, de a kétszeres világbajnok Musza Jevlojevet már nem (bár nagyon jól birkózott Alex, és 2:0-ra is vezetett), ám szinte biztosra volt vehető, hogy Jevlojev és az örmény címvédő, Artur Aleksanyan jut majd a döntőbe, így Szőke a vigaszágon a grúz Giorgi Meliával küzdhet meg, s ha nyer, a már említett lengyel lesz az ellenfele.

Ma egyébként történelem íródott ebben a sportágban: 38 éves korában megszerezte zsinórban negyedik olimpiai bajnoki titulusát a kubai óriás, Mijaín López Núñez. A 130 kg döntőjében a grúz Iakobi Kajaia végig csak asszisztálhatott ehhez a sikerhez, megmozdítani nem tudta ellenfelét, a sportcsarnok pedig felállva ünnepelte az élete utolsó meccsét vívó karib-tengerit. De ki tudja: hátha kedvet kap Párizshoz is! Férfimezőnyben ő az egyetlen négy olimpiai arannyal, a nőknél már van egy ilyen japán, Icso Kaori.