2024. április 20., szombat
ATLÉTIKA

Világcsúcs női hármasugrásban

Javában zajlanak Tokióban az atlétikaversenyek, a hétvégén futó- és dobó-, illetve ügyességi versenyekben is olimpiai bajnokokat hirdettek. Szombaton először a svéd Daniel Ståhl nyakába akasztották az aranyat, aki második sorozatában 68,90 méterre dobta a diszkoszt, amivel másfél méteres előnnyel végzett az élen honfitársa, Pettersson előtt. A nap hősei a jamaicai lányok voltak, akik kisajátították a dobogót a csúcseseményen, a 100 méteres sprintben Elaine Thompson-Herah, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Shericka Jackson sorrendben. Még szombaton kiosztották az első váltóaranyat is, meglepetésre Lengyelországnak, amely a dominikaiak és az amerikaiak előtt tudott a leggyorsabb lenni a 4×400 méteres vegyes váltóban. Az amerikaiak egyébként azok után tudtak mégis döntőt futni, hogy a selejtezőben szabálytalan váltás után kizárták őket, ám később szervezési hibára hivatkozva jóváhagyták az USA szövetségének óvását – mint kiderült, csak egy bronz lett belőle a favoritnak.

Tegnap az első döntő a női súlylökőké volt, ahol a kínai Gong saját egyéni csúcsát megjavítva (20,58) közel egy métert vert az ezüstérmes amerikai Saundersre. A férfi magasugrás kiemelkedő színvonalat hozott, hiszen tízen jutottak 2,30 méterig, és a 2,33-at is heten ugrották át. Az aranyhoz végül 2,37 kellett – a magasságot hárman is átvitték, és ketten egyaránt aranyat kaptak egy nem régi szabályváltoztatás miatt: a katari Mutaz Essa Barshim és az olasz Gianmarco Tamberi az ún. szétugrás helyett – a bírói tájékoztatás után – azonnal ünnepelhettek, még ők maguk is meglepődve. A női hármasugrás döntőjének résztvevői is kitettek magukért. Az érdekes technikával ugró venezuelai Yulimar Rojas új olimpiai csúccsal, 15,41-gyel nyitott, és hamar eldőlt, hogy még az ezüstért is 15 méter körüli ugrás kell. A slusszpoén a végén jött, amikor Rojas 15,67 méteres ugrással Inesza Kravec 1995-ös világcsúcsát (15,50) is átadta a múltnak. Az egész olimpia egyik legjobban várt számának, a férfi 100 méternek a fináléja újabb olasz olimpiai aranyat hozott, Marcell Jacobs 9,80-at repesztve szoros csatát nyert – még az elődöntőben 9,83-as Ázsia-csúcsot futó, hatodik helyen záró kínai Szu Bingtian is 10 másodpercen belül futott (9,98).

A szerb atléták közül a hétvégén elsősorban Ivana Španovićot kell megemlíteni, aki a női távolugrás selejtezőjét kerek hét méterrel nyerte meg, és a holnapi döntőben egyértelműen az egyik favoritnak számít. Dragana Tomašević a női diszkoszvetés kvalifikációjában 56,95 méterrel a 15. helyen zárt, amivel befejezte az ötkarikást.

A magyar küldöttségből Nguyen Anasztázia szomorkodhat, hiszen a roppant kiélezett versenyben 8 centiméter hiányzott neki (6,52) a távolugrás döntőjéhez (6,60), végül a 16. lett eredményével. Női 100 méter gátban Kozák Luca elődöntőt futott, de itt beleakadt egy gátba, és nem fejezte be a távot. Bartha-Kéri Bianka 800 méteren 2:02,82 perces idővel nem jutott túl az előfutamon. A férfiaknál Koroknai Máté a 400 méteres gátfutásban 49,80 másodpercet teljesített, és lemaradt az elődöntőről.

Nyitókép: A jamaicai lányok kisították a vágtaszám dobogóját (Fotó: Beta/AP)aját