2024. április 19., péntek

A parfümkészítéstől a kompetenciafejlesztésig

A jövő héten rendezik meg a Szabadkai Nyári Akadémiát – A jelentkezőket öt szakcsoportba várják

Jövő hétfőn, augusztus 9-én kezdődik a 25. Szabadkai Nyári Akadémia, amelynek ezúttal is a helyi Ivan Sarić Műszaki Iskola ad otthont. A négy napon át, vagyis augusztus 9-e és 12-e között tartó pedagógus-továbbképzés az idén a A pedagógia hősei címet viseli. A résztvevők az idén a matematikai, a természettudományi, a projektoktatás, a pályaorientáció és az „Alkotni jó!” elnevezésű szakcsoportok közül választhattak. Az esemény megnyitóját hétfőn, délelőtt 9 órakor tartják a szabadkai Városháza dísztermében. Ezt követően, 10:15-től kerül sor dr. Varga László A pedagógia hősei: a pandémia kihívásai és azon túl… című előadására. Később, 11 órától pedig dr. Kádár Annamária pszichológus, tréner, egyetemi tanár tart előadást a pedagógusoknak. A szünet után, 13:30-tól a szakcsoport-tájékoztatók következnek, amelyekre az Ivan Sarić Műszaki Iskolában kerül sor.

A pályaorientáció szakcsoportba jelentkező pedagógusok 14 órától Visztenvelt Andrea Pályaorientáció című előadását követhetik figyelemmel, majd 16 órától Tóth Borisz idegenvezető egy szabadkai városi sétára kalauzolja el a továbbképzés résztvevőit. Ezután, 18 órától kerül sor dr. Kádár Annamária Valódi példaképek című könyvének bemutatójára, amely a Szabadkai Nyári Akadémia minden résztvevőjének szól. Kedden 9 és 12:30 között ismét Visztenvelt Andrea tart előadást a pályaorientációról. Az ebédszünet után, 13.30-tól Bálint Csaba a francia parfümkészítés rejtelmeibe vezeti be a tanárokat és az osztálytanítókat. Szerdán 9 órától a szakcsoport tagjai dr. Fodor Szilvia Kreativitás és motiváció az iskolában elnevezésű műhelymunkáján vehetnek részt. Ezt követően, 11:45-től mutatják be Roncsák Petrovics Erika Több mint kreatív oszi című könyvét. A délután további részében, 13.30-tól dr. Pap János Túlságosan zajos világ – a rossz hangokról című előadása következik, majd dr. Raffay Éva jóvoltából a világ nagy járványairól hallhatnak többet a résztvevők. Csütörtökön 9-től Pásztor Krisztina Tanulási célok osztálytermi környezetben – a pedagógus szerepe tart előadást. Később, 10 órától Görög Ibolya A hiteles tanító ember című előadását követhetik figyelemmel a pedagógusok.

A projektoktatás szakcsoportban a hétfői megnyitó és a plenáris előadások után 14 órától Sebestyén Péter Képességfejlesztés az óvodában című előadását követhetik figyelemmel, majd ezt követően dr. Kádár Annamária könyvbemutatóján vehetnek részt a pedagógusok. Kedden 9 és 12.30 Kissné dr. Zsámboki Réka tart két előadást, majd 13.30-tól e szakcsoport résztvevői is hallhatnak a parfümkészítésről Bálint Csabától. Szerdán 9 és 12.30 között ismét Kissné dr. Zsámboki Réka két előadása szerepel a programban, majd az ebédszünet után a szakcsoport tagjai is részt vesznek dr. Pap János és dr. Raffay Éva előadásán. Később, 15.30-tól Tóth Borisz idegenvezető kalauzolásával egy szabadkai séta során ,,utazhatnak vissza” az időben. Csütörtökön szintén Pásztor Krisztina és Görög Ibolya előadása vár a szakcsoport tagjaira.

Fotó: Gergely Árpád (archív felvétel)

Fotó: Gergely Árpád (archív felvétel)

Az ,,Alkotni jó!” szakcsoport tagjai a hétfői tájékoztató után, 14 órától Sebestyén Péter Képességfejlesztés az óvodában című előadásán vehetnek részt, majd dr. Kádár Annamária könyvbemutatója következik. Kedden 9 és 12.30 között Török Zita Hátránykompenzálás – szociális kompetencia fejlesztés, művészettel nevelés elnevezésű műhelymunkájára kerül sor. Az ebédszünet után a szakcsoport résztvevői is figyelemmel követhetik Bálint Csaba parfümkészítésről szóló előadását. Másnap, szerdán folytatódik Török Zita műhelymunkája. Az ebédszünet után az ,,Alkotni jó!”szakcsoport tagjai is bekapcsolódnak majd dr. Pap János és dr. Raffay Éva előadásába. Ezután pedig a városi séta szerepel a programban Tóth Borisz vezetésével. A csütörtöki program számukra is azonos a már fentebb említettekkel.

A természettudományi szakcsoportba jelentkező pedagógusok a hétfői tájékoztató után, 14 órától Fiedler Judit Égig érő lajtorja – a felhők felé nyúló építészeti törekvések című előadásán vehetnek részt. Ezt követően, 16 órától ők is csatlakozni fognak a Tóth Borisz által vezetett városi sétához, majd 18 órától dr. Kádár Annamária könyvbemutatója szerepel a programban. Kedden 9 órakor dr. Kiss L. László Exobolygóktól összeolvadó kettős fekete lyukakig: friss Nobel-díjas csillagászok és tanulságok című előadását követhetik figyelemmel. Ezután, 11 órakor Bognár Pásztor Hajnalka a növényvédelemben használt környezetkímélő módszerekről, Sihelik József pedig az otthoni természetvédelemről fog beszélni a pedagógusoknak. Az ebédszünet után a matematikai szakcsoport tagjai is megismerkedhetnek a parfümkészítéssel. Szerdán 9 és 11.30 között a természettudományi szakcsoport tagjai látogatást fognak tenni a Palicsi Állatkertben. Ezután, 11.45-től Roncsák Petrovics Erika Több mint kreatív oszi című könyvének bemutatóra kerül sor. A délután további részében a tanárok és a tanítók dr. Pap János és dr. Raffay Éva fentebb említett előadását követhetik majd figyelemmel. Csütörtökön 9 órától Szebenyi Péter a klímaváltozás hatásairól fog beszélni, majd ezt követően a csoport tagjai Görög Ibolya előadásán vehetnek részt.

A matematikai szakcsoport tagjai hétfőn 14 órakor Fiedler Judit Égig érő lajtorja...című előadását hallgathatják meg, majd 16 órakor Tóth Borisz vezetésével városi sétára indulnak Szabadka központjába. Ezután, 18 órától rendezik meg dr. Kádár Annamária könyvbemutatóját. Kedden 9 és 12.30 között András Szilárd előadásait követhetik figyelemmel, majd az ebédszünet után Bálint Csaba parfümkészítésről szóló előadása következik. A pedagógusok szerdán 9 órától András Szilárdtól, 11 órától pedig Fridrik Richárdtól tanulhatnak meg újdonságokat a matematika területéről. Az ebédszünet után a matematikai szakcsoport tagjai is be fognak kapcsolódni dr. Pap János és dr. Raffay Éva előadásaiba. Csütörtökön a program Pásztor Krisztina és Görög Ibolya előadásával zárul.

A pedagógusok csütörtökön 12 órakor, a Szabadkai Nyári Akadémia zárónapján vehetik majd át a bizonylatokat.