2024. március 28., csütörtök

Egyre gyakoriabbak a támadások a magyar határon

Egyre gyakoribbak és kifinomultabbak a támadások a magyar határon – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Ásotthalmon.
Németh Szilárd sajtótájékoztatóján azt mondta, az ilyen támadásokkal szemben csak felkészülten, bátran és nagyon határozottan lehet fellépni, úgy, ahogy a határon szolgálatot teljesítő katonák megtették kedden Ásotthalom közelében.

Emlékeztetett: az elmúlt héten egy 15 tagú csoport próbálta meg illegálisan átlépni a magyar–szerb határt. Közülük az egyik migránst – valószínűleg az embercsempészek – azzal bízták meg, hogy egy nagy teljesítményű és nagy kiszerelésű gázspray-vel lefújja a határt őrző négy katonát.

A valószínűleg kiképzett bűnöző olyan – csak kommandósok vagy tömegoszlató rendőrök által alkalmazott – spray-t használt – folytatta –, amelyet nem lehet önvédelmi eszközként beszerezni, és a palack teljes tartalmát a katonákra fújta.

Több ilyen támadás érte a magyar határt – mondta Németh Szilárd, aki megjegyezte, egyre gyakoribb, hogy 10-15 tagú csoportok érkeznek a magyar határhoz, melyeket egy olyan ember kísér, aki azzal van megbízva, hogy elterelje a határvédők figyelmét, és kipróbálja, mi történik, ha agresszíven lépnek föl.

A híradásokból és szolgálati jelentésekből látható, hogy az ilyen próbálkozások Európában is egyre elterjedtebbek – fűzte hozzá.

A 2015-ben Magyarországra nehezedő migrációs nyomás feléledt, a módszerek pedig kifinomultabbak lettek – mondta. A hétvégén négyszáz határsértő ellen intézkedett a rendőrség és a honvédség. Hetente ezer-ezerötszázan próbálják meg illegálisan átlépni a magyar határt, idén eddig pedig 53 ezer esetben kellett emiatt fellépni – közölte az államtitkár.

Kedden késő este Ásotthalom közelében történt erőszakos határátlépési kísérlet. Egy 15 fiatal férfiból álló csoport megközelített a biztonsági határzárt. Előbb szidalmazni kezdték a határt védőket, majd a szerb oldalról gázspray-vel lefújták őket. Ennek ellenére a rendőröknek és katonáknak sikerült megakadályozniuk az illegális határátlépési kísérletet. A támadás miatt négy katonát kórházba szállítottak, de a gáz miatti irritáción kívül komolyabb sérülésük nem történt.

Az ügyben a rendőrség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt büntetőeljárást indított. A sajtótájékoztatót követően a négy katonának helytállásuk elismeréseként emléklapot és jelvényt adott át Németh Szilárd.