2024. március 28., csütörtök

Tüzek százai több országban

Több mint nyolcszáz kisebb-nagyobb tűzesethez riasztották a tűzoltókat az elmúlt hétvégén egyetlen nap alatt Olaszországban – közölték a helyi hatóságok. Szicíliában 250 alkalommal, Puglia, Calabria és Campania tartományokban összesen 200-szor kellett vonulniuk a tűzoltóknak. Szicília keleti részén rövid időre le kellett zárni a cataniai repülőteret, a tüzek okozta sűrű füst miatt. A hatóságok 150 embert evakuáltak Catania környékén, akiknek a lakóhelyét veszélyeztették a lángok. Az oltást, amelyet több helyen helikopterről végeznek, az erős szél hátráltatja.

Törökországban 98 helyen égett a növényzet, 88 tűzfészket sikerült megszüntetni – írta Bekir Pakdemirli erdőügyi miniszter szombaton Twitter-üzenetben. A még el nem oltott tüzek közül három a tengerparti nyaralóhelyei miatt közkedvelt Antalya tartományban van. Törökország földközi-tengeri partvidékén elővigyázatosságból több szállodát kiürítettek, volt, ahonnan csónakokkal menekítették ki a turistákat. A tüzek négy halálos áldozatot követeltek.

A tűzesetek fő oka a rendkívüli meleg és a hosszan tartó szárazság, de a hatóságok Olaszországban és Törökországban is azt gyanítják, hogy több helyen szándékos gyújtogatás történhetett. A török hatóságok őrizetbe vettek egy embert, akit gyújtogatással gyanúsítanak – jelentette be Recep Tayyip Erdogan elnök szombaton.