2024. március 28., csütörtök

Vučić megújuló energiaforrásokról tárgyalt

Aleksandar Vučić köztársasági elnök ma a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó amerikai UGT Renewables LLC cég vezetőivel tárgyalt, ezt követően az együttműködési megállapodást aláírták a Bányászati ​​és Energetikai Minisztériummal, tudósít a Vajdasági RTV.

Még március végén az UGT Renewables képviselői, Robert Berman alapító és elnök vezetésével, bemutatták Mihajlović miniszternek néhány jelentős befektetésüket a világban, és javaslatokat tettek a szerbiai napenergia-termelő üzemek lehetséges projektjeire.

Vučić elmondta, hogy a megbeszéléseket követően az amerikai cég 2000 hektárnyi napelemet épít Szerbia tíz különböző pontján. Szerinte így plusz gigawatt áramot kapna az ország, és évente 1,9 millió tonnával csökkenne a szén-dioxid-kibocsátás.

Vučić kijelentette, hogy Szerbiának minden bizonnyal problémái lennének, ha az EU jövő évtől szén-adót alkalmazna, de ezt 2026-ra halasztották, és rámutatott, hogy Szerbiának minden bizonnyal mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy minél több megújuló energiaforrása legyen és megőrizze annak energiabiztonsága.