2024. április 25., csütörtök

Tüntetés Nagybecskereken az ivóvíz miatt

Nagybecskereken szombaton tüntető felvonulást tartottak a polgárok személygépkocsijaikkal, annak kapcsán, hogy a város lakosainak már 17 éve nincs egészséges ivóvizük – írja az N1 hírportál.
A tüntető autós felvonulást a Nagybecskereki Akció Egyesülete (ZRAK) szervezte, a város utcáin vonuló gépkocsisorban pedig olyan üzeneteket lehetett olvasni, mint Nagybecskerek szomjas, Meddig várakozzunk?, Hol van a víz?

Bekim Rukeci, a ZRAK szervezetének tagja újságíróknak elmondta, hogy a tiltakozók egyedüli követelése a lakosonkénti két literes vízmennyiség biztosítása, ezt pedig hivatalosan is eljuttatják majd a város vezetőségéhez.

A vízgyárral való szerződésbontással kapcsolatosan elmondta, hogy nem szeretne politikai kérdésekbe belebonyolódni.

Nem a gyár miatt vagyunk itt, hanem a víz miatt. Csupán két liter vizet kérünk, amely az egészségügyi minimum, a tiltakozásokat pedig folytatni fogjuk – mondta Rukeci.

Simo Salapura polgármester néhány nappal ezelőtt kijelentette, hogy a gyárral kötött szerződést felbontották, mivel a beruházó nem tett eleget a kötelességeinek, majd hozzátette, hogy újabb megoldásokat keresnek.

A Zilio csoporttal való szerződést még 2015-ben írták alá, azóta pedig több alkalommal is az előírásoknak megfelelő minőségű vizet engedtek a rendszerbe, majd az illetékes felügyelőség eredményeire vártak, amely már 2004-ben betiltotta az ivóvíz használatát a városban.

A vízgyár a tavalyi év végén bekövetkezett robbanás miatt állt le a működéssel, a város vízellátását pedig a Vízhálózat és Csatornázási Közvállalat vette át.