2024. április 19., péntek

Az esély mindenkinek jár

Fejlődési rendellenességgel élő felnőtteket alkalmaz egy belgrádi egyesület

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint Szerbiában mintegy 2,8 millió ember dohányzik. Amellett, hogy ez káros az egészségükre, a cigaretta csomagolása környezetszennyező. A B92 hírportál egy videót készített arról, hogy élednek újra az eldobott dohányárú csomagolások – és ez nem csak a papírnak, de sok embernek is lehetőséget biztosít egy új életre.

A belgrádi Naša kuća egy olyan szülői egyesület, valamint szociális vállalat, ahol fejlődési rendellenességgel élő személyeket támogatnak. Ők foglalkoztatják Maját, Dušant, Batát, és Dimitrijét.

Anica Spasov, az egyesület illetékese elmondta, hogy mivel rendelkeznek termelői résszel is, így alkalmazni tudták őket. Hozzátette, hogy igyekeznek a legújabb technológiákat használni. Így az egyesület gondozottjai egy japán technológiának köszönhetően készítenek papírt a használt dobozokból.

Először szétválasztják a celofánt és az alumínium fóliát. Ez Maja feladata.

– Leszedem ezt. Megtisztítom a dobozt – meséli a videóban a 35 éves nő.

Ezt követően a megtisztított papír Dušanhoz kerül.

– Szeretek dolgozni. Papírt készítek – mondja lelkesen a 38 éves férfi, miközben a megtisztított cigis dobozt egy papírdaráló gépbe teszi.

Az összedarált hulladék Dimitrije vízzel keveri össze. Majd a beáztatott papírt szitába teszik, és leszűrik. Ez már Bata feladata. Ezt követően már csak pár lépés maradt hátra, hogy újra papírt kapjanak. Az elkészült termékeket hamarosan árusítani is fogják.

Használt cigis dobozt mindenki adományozhat az egyesület számára.

– Meglepő volt, hogy mennyien jelentkeztek, és mennyien gyűjtöttek. Azt is mondtuk, hogy ha összegyűjtik, de nem bírják elhozni személyesen, akkor elküldik gyorspostával, mi kifizetjük. Ennek ellenére az emberek maguk elhozzák – mesélte Anica.

Hozzátette, hogy annak ellenére, hogy az üzemben foglalkoztatottak kapnak egy tiszteletdíjat a munkájukért, nagyon sokat jelent nekik mindez, hiszen nagyon sok mindent meg tudnak csinálni, akár összetettebb dolgokat is.

– Csak az a lényeg, hogy odafigyeljünk rájuk és elfogadjuk őket – emelte ki Anica.

Maja, Bata, Dušan és Dimitrije nem is dolgozhatna, hiszen a Fogyatékkal élőkről szóló törvény szerint őket nem ismerik el munkaképes személynek. Az egyesület már régóta igyekszik ezen változtatni, és az, hogy őket foglalkoztatják, az is szerves része az ő kampányuknak, amellyel igyekeznek bebizonyítani, hogy ők is ugyan úgy tudnak dolgozni, mint mások.