2024. április 19., péntek

Véget ért a Lombok alatt, a Strandon elnevezésű esemény Újvidéken

Jelbeszédes kvízzel és román nyelvi teszttel zárult a Lombok alatt, a Strandon eseménysorozat Újvidéken.

A jelbeszéddel kapcsolatos kvízben az első helyen Nataša Pavlović, a másodikon Nora Mitić Sič, míg a harmadikon Lana Mijok végzett.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

„Az 5 és 12 év közötti gyerekek szavak százait tanulták meg a foglalkozásainkon. Ebben az évben német, szlovén, ruszin nyelvet és jelbeszédet tanítottunk velük. Emellett hétfőnként az Európai Unióval kapcsolatos fogalmakat tanultak. Játékosan könnyebben tanulnak és jegyeznek meg dolgokat a gyermekek. A kisebbségi közösségek nyelve mellett elemeket is tanultak azoknak a közösségeknek a kultúrájából, amelyek nyelvét a héten tanították. A bizonyos fokú hallássérültek nyelve a jelnyelv, és a gyerekek nagyon rövid idő alatt képesek kommunikálni a süketekkel. Az idősebb csoport számára július folyamán román nyelvtanfolyamot szerveztek, amelyet Karmen Sabina Oalđe Adamović tartott. A tanfolyam résztvevői megtanulták, hogyan kell kezelni a különböző helyzeteket, amikor Romániában találják magukat vagy románokkal találkoznak. Sok mindent megtudtak a román hétköznapokról, hagyományokról, kultúráról, arról, hogy mennyire hasonlít a román és a szerb nyelv, bár első pillantásra és első hallásra ezt nem lehetett elmondani.

Emellett ebben az évben két könyvbemutatót is tartottunk. A megnyitó napján bemutattuk Predrag Starčević: A barátság hídjai c. könyvét, míg a zárás előtt pár nappal Zorana Kneževa: Tamburás történetek az ókorból című művét ismerhette meg a közönség” – nyilatkozta Nataša Heror, a Heror Media Ponta képviselője, az esemény szervezője.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla