2024. március 29., péntek

Három új szolgáltatás az eUprava portálon

Három újabb szolgáltatással gazdagodott az eUprava kormányzati portál. Az új szolgáltatásokat a Szerb Kormány, az Igazságügyi Minisztérium, valamint az Informatikai és e-kormányzati Hivatal fejlesztette ki azzal a céllal, hogy megkönnyítse a polgárok számára e dokumentumok beszerzését, írja a Vajdasági RTV.

Az e-tanúsítvány szolgáltatás bemutatóján, amelyet a belgrádi második alapfokú bíróságon tartottak meg, jelen volt Ana Brnabić miniszterelnök is. Elmondta, hogy az új szolgáltatások megkönnyítik a polgárok életét, hiszen nem kell hosszú ideig sorban állniuk egy-egy dokumentum miatt, emellett az év minden napján, napi 24 órában nyitva áll az emberek előtt.

Mihailo Jovanović, az Informatikai és e-kormányzati Hivatal igazgatója elmondta, hogy a polgároknak és cégeknek többé nem kell három különböző bírósági pultot felkeresniük, hogy igazolásokat szerezzenek be. Hozzátette, hogy a büntetőeljárás lefolytatására vonatkozó elektronikus tanúsítványok és a jogi személyek bűnügyi nyilvántartásából származó elektronikus tanúsítványok a legfejlettebb e-kormányzati szolgáltatások.

Tatjana Jeremić, a belgrádi második alapfokú bíróság elnöke elmondta, hogy az új rendszer lehetővé teszi a polgárok számára, hogy gyorsan és egyszerűen meggyőződhessenek arról, hogy büntetőeljárást vagy nyomozást folytatnak magánszemélyek és jogi személyek ellen az alap- és felsőfokú bíróságok, ügyészségek, különleges-korrupciós osztályok, szervezett bűnözés és a háborús bűnökkel foglalkozó különleges osztályok.

A kérelem benyújtásához elég regisztrálnia a polgárnak, majd a belépést követően benyújtani a kérelmet, ezután pedig a portál által generált befizető alapján befizetni az illetéket. Azonban a kérvényezőnek van lehetősége fizetésmentességet választania, amennyiben jogosult rá. A mostantól elektronikus formában is kérhető dokumentumok sokszor szükségesek pl. munkavállaláshoz vagy vízumhoz.