2024. március 29., péntek

Tömött sorok a határokon

Több órás várakozásra számíthat az, aki kimerészkedik Szerbiából. Nem csak a szerb-magyar határszakaszon számíthat hosszú sorokra, de Horvátország és Montenegró irányába is.

Ahogyan már megszokhattuk, a nyári és a turistaszezon kellős közepén kilométeres sorok állnak a Horgos-Röszke autópálya határátkelőn. Szombat délután a határképeken is jól látszik, hogy messze nyúlik az autósor vége, a határátlépésre szakosodott applikáció információi szerint pedig közel négy órás várakozásra számíthatnak a kilépő oldalon veszteglők.

A belépő oldalon sem jobb a helyzet. A kameraképeken is jól látszanak a hosszú, tömött sorok, annak ellenére is, hogy minden beléptetőkapu dolgozik. A hivatalos adatok szerint 2-4 órás várakozásra számíthatnak az arra járók, azonban a realitás talaján maradva ez jóval több is lehet.

Kelebia-Tompa átkelőn szintén ugyan ez a látvány fogadja az arra tartókat. A kilépő oldalon több, mint 2 órát várakoztak az ott álló autók - és kamionok. 

A belépő oldalon is két óránál többet kell várakozniuk azoknak, akik arra szeretnék kerülni.

A kisebb határátkelők sem szerencsések a jelenlegi helyzetben. A kilépésnél érdemes Gyála - Tiszasziget, Hadikfalva (Rastina) - Bácsszentgyörgy, Béreg (Bački Breg) - Hercegszántó vagy Rábé - Kübekháza határátkelőket választani, hiszen ott aránylag gyorsan átjuthatunk. Visszafelé azonban már csak a Hercegszántó - Béreg és Kübekháza - Rábé biztosít gyors átkelést, a többin 1-2 órás várakozással kell számolni. 

Horvátország irányába is hasonló a helyzet. Batrovci - Bajakovo határátkelő kameraképein is jól látszanak a hosszú sorok, az applikáción megadott adatok alapján pedig kb. három órás a várakozás a kilépő oldalon, míg a belépőn közel 4 óra.

Mindenképpen tájékozódjunk mielőtt útnak indulunk, emellett legyen nálunk elég folyadék és élelem, hogy felkészüljünk a sok órás veszteglésre.