2024. április 19., péntek

Kilencedik alkalommal a műemlékvédelem jegyében

Zentán az idén ismét megrendezik a Pécsi Tudományegyetem Művészettörténeti Karának hagyományos művésztelepét, amelynek a vezetői dr. habil. Raffay Endre PhD művészettörténész, a tábor megálmodója és művészeti vezetője, illetve a telep mestertanárai, Soltis Miklós és Kiss Endre. A telep július 26-án kezdődött és augusztus 4-én ér véget.

A művésztelep célja, hogy a résztvevők a művészet eszközeivel ne csak az épületekre, homlokzatokra, védelem alatt álló épületekre hívják fel a figyelmet, hanem az általános kulturálisörökség-védelem alatt álló szokásokra, megoldásokra, amelyek valami oknál fogva feledésre ítéltettek, illetve valamiért veszélybe kerültek – nyilatkozta a tábor művészeti vezetője, aki elmondta azt is, hogy művészettörténész szakemberként, műemlékvédőként azt tapasztalta, hogy megírnak egy tanulmányt, megtartanak egy konferenciát, szűk szakmai körben megbeszélik a dolgokat, de az ilyen megbeszéléseknek, tanulmányoknak a tanulságai nem jutnak el a közönséghez, vagyis azokhoz, akik ezeket a műemlék épületeket birtokolják, lakják, nap mint nap találkoznak velük, és akiknek tulajdonképpen nagyobb szerepet kellene abban adni, hogy ezek az épületek megvédésre kerüljenek, a továbbiakban is fennmaradjanak, lakhatók legyenek az elkövetkezőkben is, s hogy jövőben is szolgálják azt a lehetőséget, hogy a tanulmányozásuk által bővebb és gazdagabb ismereteket szerezhessünk az építészeti, a kulturális örökségről, elődeink szokásairól, művészetükről és lehetőségeikről. A pécsi egyetem professzora szerint ekkor született az az ötlet, hogy valamilyen látványosabb módon és eszközökkel is fel tudnák a figyelmet hívni e szokásokra.

– Ekkor gondolkoztam el azon, hogy mi lenne, ha fiatal művészeket, művészjelölteket vonnánk be ebbe a ténykedésbe – mesélte beszélgetőtársunk, majd eldöntötte, hogy a képzőművész-hallgatókat bevonja úgy, hogy azok a kutatáshoz a művészeti eszközeikkel, megoldásaikkal járuljanak hozzá. Az első ilyen programjukat Pécsett valósították meg, amiben a hallgatók nagy lelkesedéssel részt vettek, ezután az az ötlet merült fel benne, hogy Zentán is megvalósítsák ezt a projektet. Az észak-bácskai városban úgy indult el a művésztelep, hogy a helyi vezetőség számára számos meghívott szakmabeli segítségével előadásokat szerveztek, így a művésztelep mellett az egésznek egyfajta nyári egyetem jelleget is adtak. Az idei Művészet és műemlékvédelem művésztelepen kilenc képzőművész, művészjelölt vesz részt: Csányi András, Csizmadia Annabella, Hippeller Henriett, Kovács Emese, Mártai Adél, Szabó Franciska, Szabó Margit (Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar), Németh Andrea (Bogdan Šuput Iparművészeti Iskola) és Törteli Réka (Újvidéki Egyetem, Művészeti Akadémia).

A művésztelep kiállításmegnyitóját augusztus 4-én, szerdán 18 órakor tartják, a pontos helyszín még szervezés alatt áll. A művésztelep szervezői a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Együttműködő partnerek: Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, Bicskei István (Magyarkanizsa).