2024. április 20., szombat

Megújul a kovács-bognár műhely tetőszerkezete

Augusztusban kémiatáborok – Levendulás termékek készülnek a Művelődési Ház műhelyében

A nyári szünidőben a topolyai Művelődési Ház kötelékébe tartozó Tájház udvarán több gyermektábort tartanak. Csípe Tímea az augusztusra tervezett táboraik kapcsán örömmel újságolta, hogy minden várakozásukat felülmúlta a kémiatábor idei népszerűsége.

– Kanyó Anikó vezetésével eredetileg egy tábort terveztünk a 6–10 éves korosztály számára augusztus 16-ától, de a meghirdetése után rendkívül rövid időn belül hatalmas érdeklődést tapasztaltunk. Rekordidő alatt 20-an jelentkeztek, aztán már 30-nál is több résztvevőnk volt, és továbbra is folyamatosan érdeklődtek a gyerekek nevében a szülők. Ezért 23-ai starttal is meghirdettünk egy másik tábort, erre vonatkozóan is már 28 jelentkezőnél tartunk. Mi igyekszünk meghallgatni, és ha lehet, teljesíteni a polgárok felénk közvetített kéréseit, és a kémiatábor egy ékes példája ennek – tette hozzá az igazgatónő, aki azt is elárulta, hogy a napokban járt le a kovács-bognár műhely tetőszerkezetének felújítására vonatkozó közbeszerzési pályázat.

– Már igencsak rossz állapotba került a mi gondnokságunk alá tartozó kovács-bognár műhely tetőszerkezete, ezért célként tűztük ki a felújítását. A munkálatokat a tartományi művelődési titkárság támogatja 700 ezer dinárral. A kivitelező augusztus végén vagy szeptember elején meg is kezdheti az egyébként a hagyományos építkezésben is jártas, komoly szakmai hozzáállást igénylő munkálatokat, amit a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet szakembereinek a felügyeletével végezhet majd el – tudtuk meg Csípe Tímeától.

LILA PROGRAM A MŰVÉSZTELEPEN

A programszervezés mellett a Művelődési Ház csapata más módon is dolgozik a jövőbeli terveken, így a levendulás program kibontakoztatásán is munkálkodnak.
– Ez az első év, hogy termett saját levendulánk, és tudunk némiképp a mi termésünkből is gazdálkodni, de a következő évi szüretre vannak nagy elvárásaink, ami az ültetvényünket illeti. Eddig ajándékba kapott vagy vásárolt levendulavirággal dolgoztunk. Ez egy teljesen új foglalatosság, amivel mi magunk is ismerkedünk. Nemcsak levendulazsákocskákat készítünk, hanem természetes alapanyagú, gyógynövényekkel, tönkölybúzával, sással kombinált relaxpárnákat, szempárnákat, szappanokat is. Emellett a gasztronómia felé is kacsingatunk, szörpökkel, likőrökkel vagy más házi termékekkel. Mindez azonban még kísérleti fázisban tart, egyelőre az a célunk, hogy elterjedjen a köztudatban a Művelődési Ház lila programja Topolyán és a községben, hogy majd később komolyan is bele tudjunk vágni azoknak a termékeknek a készítésébe, ami remélhetőleg intézményünk arculatát jellemzi, az egész község jó hírnevét gazdagítva – mondta Csípe Tímea, aki azt is elárulta, hogy a napokban a Művelődési Ház néhány munkatársa Csókán tartózkodott, ahol részt vettek a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület által szervezett nagyszabású kézimunka-kiállításon.

Az igazgatónő végül azt is elmondta, hogy aktívan dolgoznak a szeptemberi Topolyai Napok keretében tervezett programjainkon. Annak ellenére is nagy a lendület, hogy sajnálatosan ebben a pillanatban teljesen bizonytalan, mit sikerül belőle megvalósítani.