2024. március 29., péntek

Hobbiból megélhetést teremtett

Sándor Ervin magyarkanizsai fiatalember mert nagyot álmodni, és a nyár elején a Prosperitati Alapítvány támogatásából kajakkölcsönzőt nyitott a Tisza menti város strandján, ezzel is gyarapítva a kisváros idegenforgalmi kínálatát.

Túra-, úgynevezett „sit on top”, vagyis elsüllyeszthetetlen kajakokat bérelhetnek ki az evezni vágyók. Ahogyan az elnevezése is mondja, a kajakok tetejére kell ráülni, nem pedig beléjük, s rövid idő alatt elsajátítható az evezés tudománya. A sit on top kajakok „zárt idomok”, magyarul a kajaktestük belsejében (mint egy konzervben) lezárt légréteg van, ami miatt elsüllyeszthetetlenek. Tehát fejjel lefelé fordítva is kajakozhatnánk velük. A tetejük és az alsó felületük között átmenő lyukak vannak. Ezeken lyukakon a kajakba becsapódott víz vagy a bezuhogó eső automatikusan kiürül, a kajak nem tud megtelni vízzel.

A modern kajakokat sokan szeretnék kipróbálni. Még a szárazföldön a kajakok bérlői részt vesznek egy rövid képzésen, amelyen teljes mértékben elsajátítják a kajakok irányítását, illetve az evezéstechnikát, a bizonytalanokkal pedig maga a vállalkozás tulajdonosa személyesen vízre száll, és itt is folytatja az oktatást. Természetesen minden egyes vízre szállónak mentőmellényt is biztosítanak. A Folyami Kalóz elnevezésű flotta hét kajakból áll, közöttük egy kilencfős és egy tengeri kajak is van. A flottához tartozik egy motoros gumicsónak, amivel kísérni lehet a kajakozókat. Sándor Ervin elmesélte, hogy jövőre mólót szeretne kihelyezni, tervben van még több kajak beszerzése, és elképzelései között szerepel túracsoportok szervezése is, akár a Martonostól Magyarkanizsáig vagy Adorjánig, illetve Zentán keresztül akár Óbecséig terjedő folyószakaszon.