2024. március 29., péntek

Kézművesség, darts és sok-sok játék

A múlt héten az iskoláskor előtti korosztálynak, a héten pedig a kisiskolás gyerekeknek tartott ötnapos bejárós tábort Adán, az egyesület Dózsa György utcai székházában és annak udvarán a Kreastol Klub. A kisiskolásoknak hétfőn kezdődött és pénteken zárult a félnapos tábor, amelyben kézműves-foglalkozások, dartsoktatás és sok-sok játék várta a gyerekeket. Hegedűs László táborvezető, a Kreastol Klub tagja elmondta, hogy a nyári tábor péntek délutáni zárásakor a gyerekek a szülőknek bemutatták a kézműves-foglalkozásokon készített tárgyakat és a betanult táncot, majd befejezésként a táborozók csaptak egy nagy vízi csatát.

– Már régóta tervünk, mivel már öt éve működik az egyesületünk, a gyerekklubunk, hogy tábort szervezzünk. Hála istennek, hogy az idén sor került az első Kreastol Klub-táborokra. A héten az iskolásoknak szerveztük meg a tábort Kreatív pikádó néven, mivel kézművesség és egyéb ügyességi játékok mellett dartsot is tanultak, hogyan kell ezt a játékot szabályszerűen játszani. Két oktató foglalkozott velük, Pintér Olivér és Rigó Flórián, akik országos szinten is a sportág mesterei. Örülünk annak, hogy népszerűsíteni tudjuk ezt az egészséges sportágat, és a jövőben is az a célunk, hogy szervezzünk dartsesteket a fiataloknak és minden érdeklődőnek a klub keretein belül. A táborban 14 gyermek vett részt 9 évestől 14 éves korig. A táborozók nagy része fiú volt, csupán két lány jelentkezett. A szabadságok és más elfoglaltságok miatt most ennyi volt a résztvevője van a tábornak, de 20 főnél többet nem is tudtunk volna fogadni a székházunkban.

Egyébként az adai önkormányzattól kaptuk bérbe ezt a családi házat, amelyben a Kreastol Klub működik. Nagyon hálásak vagyunk a helyi önkormányzatnak, hogy támogatnak bennünket, és helyet biztosítottak az egyesületünknek – közölte Hegedűs László. – A kézműves-foglalkozásokon kreatív eszközöket készítettünk. Pénteken rakétakilövő állomást szerkesztettek össze, amely akár 20 méter magasra is kilövi a rakétát. Mindezt ártalmatlan dolgokból állítottuk össze, mert papírból készült a rakéta, fából a kilövőállomás. Nagyon tetszett a gyerekeknek, mivel a mintapéldányt már bemutattuk nekik, és már alig várták, hogy elkészítsék a saját rakétakilövő állomásukat. A foglalkozásokon legtöbbször játékokat készítettek, amit haza tudtak vinni, de díszeket is, amivel meglephették az édesanyjukat vagy a nagyszülőket. Olyan eszközöket alkottunk, amelyeket a gyerekek később is felhasználhatnak, nem csak elkészítik és aztán félrerakják. Készítettünk kagylós ajtókopogtatókat, valamint pingponglabdapisztolyt is, mivel ez közel áll a gyerekekhez, főleg a fiúkhoz. A foglalkozásokat több személy vezette, jómagam mindig itt voltam.

A gyerekek rakétakilövő állomást készítenek Hegedűs László vezetésével

A gyerekek rakétakilövő állomást készítenek Hegedűs László vezetésével

Barát Valentina és Adankó Kitti segítőként vett részt a foglalkozásokon, valamint a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium három diákja szintén segédkezett a tábor lebonyolításában. Mindkét táborban jelentős szerepük volt a csapat- és az egyéni játékoknak. A gyerekeket minden alkalommal a társalgásra és közösségépítésre ösztönöztük, hogy ezt egyre többet gyakorolják. Egyébként az iskoláskor előtti korosztálynak megszervezett táborban 22 gyerek vett részt, akik a kézművesség mellett nagyon sokat játszottak – nyilatkozta Hegedűs László, aki hozzátette, hogy a Kreastol Klub a táborokon kívül is megszervezi a kézműves-foglalkozásokat, amelyekre várják az érdeklődő gyerekeket, akiknek több korosztályban is megszervezik a foglalkozásokat.