2024. április 24., szerda

Elrajtolt a 20. Tour de Délvidék

Ma délben, a zentai autóbuszállomás maradványai közül rajtolt el az idei, sorrendben huszadik kerékpártúra. A résztvevők délnyugat-Szerbia festői tájain karikáznak majd az elkövetkező tíz napban. Az első szállásuk a túrázóknak Užicén, a Tatinac Kempingben lesz, ezt követően szombaton a Detinje patak szurdokán haladnak végig a régi kisvasút pályán kialakított kerékpárúton. Eleinte aszfaltos úton és kivilágított alagutakban, később viszont a terep murvássá válik és kivilágítatlan alagutak teszik izgalmassá az útjukat. A Vrtuci tónál felkapaszkodnak egy gátra, majd pedig a Zaovine tónál töltik el a második éjszakát. A vasárnapi napot a Tara-hegységben töltik, hétfőn pedig Kustendorfba, Emir Kusturica Mokra gorai világába látogatnak el és egészen Kremnáig kerekeznek. Kedden innen felkapaszkodnak a Panjak gerincére, ami átvezet Zlatibor síkságaira, ahol két napot a torniki hegymászó-otthonban töltenek majd el. Csütörtökön a Ribničko tavat megkerülve, a Tornik hegy lábánál folytatják az utat Akmačići faluig.

Pénteken a túrázók az Uvac meander vadregényes tájait nézik körül, szombaton pedig Ivanijica az úticéljuk. Vasárnap hazaindulnás előtt az Ibar folyón töltenek el egy kis időt.

Zsoldos Ferenc, a Tour de Délvidék főszervezője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy összesen 52-en vágtak neki az útnak, azzal, hogy egy család autóval utazik, míg kísérőautó is követi őket, így kerékpárral több mint negyvenen teszik meg az utat. A túrázók tartományunk minden vidékéről érkeztek, de Magyarországról, Pécsről, Budapestről és Szegedről is részt vesznek kerékpározók.

– Igazából a túra korábbi résztvevői vesznek részt az idei túrán is, talán azért mert a csodaszép tájak ellenére nagyon kemény lesz az idei, mert 1200-1700 méteres szintkülönbségek is lesznek – mondta a főszervező.