2024. március 28., csütörtök
PACSÉR

Éledező civil élet Pacséron

Ingyenes használtruha-vásárt, gasztrofesztivált szervez a pacséri Női Fórum

A járványhelyzet sajnos több egyesület, civil szervezet munkálkodására rányomta a bélyegét. A Vajdasági Magyar Szövetség pacséri Női Fórumának mintegy tíz aktív hölgy és segítségként közreműködő férfi tagja a válságos hónapokban is igyekezett tevékenységet kifejteni, most pedig célként tűzték ki, hogy a lehetőségeikhez mérten összekovácsolják a falu közösségét.

– Célként tűztük ki, hogy minden hónap utolsó hétvégéjén programmal kedveskedünk tagságunknak és valamennyi falubelinek. Ezúttal pacalvacsorát szervezünk a piactéri székházunkban, az egykori iskolaépületben. A következő tervezett programunk pedig augusztus 29-ére van meghirdetve, aminek a középpontjában a rétes szerepel, és erre a programra az előzetes elképzelések szerint falunk határain kívülről is várnánk vendégeket, résztvevőket. A gasztrofesztivál jelleget közösségépítő programokkal egészítenénk ki, emellett kirakodóvásárt, a gyermekek számára kézművesprogramokat is tervezünk, de a konkrétumokkal kapcsolatban jelenleg is folynak az egyeztetések. Ezzel az elképzeléssel egyébként szeretnénk a múlt évben elmaradt, az idei évben szerényebbre sikerült falunapi program hiányát kicsit pótolni a falunkban – hallhattuk Hunyadi Teréztől, a szervezet elnök asszonyától, aki hozzátette azt is, hogy Pacséron nagy múltra tekint vissza a réteskészítés hagyománya, ám ennek a finomságnak a tradicionális elkészítési módját manapság már alig ismerik és művelik a háziasszonyok.

– A legtöbb háziasszony krónikus időhiánnyal küzd, különösen azok, akik munkaviszonyban is állnak. Ez azt jelenti, hogy a konyhai teendőket igyekszünk minél gyorsabban és hatékonyabban befejezni. A hölgyek a rétestésztát már falunkban sem maguk készítik, hanem az üzletekben beszerezhető gyorshűtött tésztatekercset megvásárolják, és azt töltik meg valamilyen töltelékkel. Természetesen az igazi rétestésztarecept időigényesebb és nagy hozzáértést igénylő munkafeladat. Nem titkolt célunk ezzel a fesztivállal, hogy visszahozzuk a konyháinkba a hagyományos rétes fogalmát, és hogy ismét megismertessük a pacsériakkal, valamint a régiónkban élőkkel is a békebeli, ízletes és utánozhatatlan rétesízvilágot. Aztán mi tagadás, hagyományt is szeretnénk teremteni ezzel a programmal. Szerencsére már találtunk a tervünk mellé partnert, persze azért továbbra is keresésben vagyunk – mondta el a Női Fórum elnök asszonya, aki mesélt arról is, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a faluban a ruhagyűjtési akciójuk.

– Több egyéntől is kaptunk sugallatot, hogy nagy szükség lenne egy ruhagyűjtő központra a faluban. Ahova leadhatják például a gyerekek által kinőtt, de még teljesen használható ruhaneműt vagy más háztartási textilt, esetleg olyan használati tárgyat, eszközt, gyermekbútorzatot, amit már kinőttek, vagy valamilyen más okból – teszem azt, korszerűsítés miatt – lecserélnek. Így indult el útjára a Női Fórumnak a falubeliek számára ingyenesen hozzáférhető „raktárbazárja”, ahova folyamatosan várjuk a különböző felajánlásokat is. Azok a ruhadarabok, amik bizonyos idő után nem találnak gazdára, újra lesznek gondolva, táskát, rongypokrócot szeretnénk belőlük készíteni – tudtuk meg Hunyadi Teréztől, aki elárulta azt is, hogy ezeket a lehetőségeket annak köszönhetően tudják megvalósítani, hogy a helyi közösség a rendelkezésükre bocsátotta a valamikor piactéri iskola nagytermét.

– A helyi közösség támogatására számíthattunk eddig is, hiszen például amikor karácsony környékén mézeskalácsokat sütöttünk, elektromos tűzhelyet bocsátottak a rendelkezésünkre, illetve a székházunk berendezésére szolgáló bútorzatot. A valamikori piactéri iskola épületének több helyiségében is immár több elképzelésünket is meg tudjuk valósítani, így ott kapott helyet a varrógépünk, sőt a mosógép is. Emellett a nagyteremben, amikor a használt ruhákat összeszedjük, kiállításra, vásárra is alkalmas helyiséget tudunk kialakítani. A pacalvacsoránk is ebben a teremben lesz a hétvégén – mondta a VMSZ Női Fórumának pacséri elnök asszonya.