2024. március 29., péntek
MAJDÁNY-RÁBÉ

Három autóbusznyi migráns

Majdány és Rábé környékén 146 migránst gyűjtött be a rendőrség

Csütörtökön hajnalban a hármas határ közelében fekvő Majdány és Rábé településeken razziázott a rendőrség, az akció célja az illegálisan ott tartózkodó migránsok minél nagyobb számban való begyűjtése volt. A nagykikindai rendőrparancsnokság szóvivőjétől kapott információk szerint az akció eredményes volt, a két szomszédos határ menti kis faluból száznegyvenhat, illegálisan a határövezetben tartózkodó migránst sikerült autóbuszokra rakni, és a dél-szerbiai Preševo melletti befogadóközpontba szállítani. Onnan, több száz kilométer távolságból kisebb az esély, hogy rövid időn belül újra megjelennek a hármas határ környékén.

A rendőrségi akció során a faluban tartózkodó mintegy kétszáz migránsból százötvenet begyűjtöttek, ám még legalább ennyi migráns tartózkodott a két falun kívül illegális határátlépési kísérlet céljából. Amikor a rendőrség elvonult, a maradék migráns újra elosztotta egymás közt a számukra lakható épületet.

Özönlenek a migránsok a hármas határ felé

Özönlenek a migránsok a hármas határ felé

Több majdányi és rábéi lakossal beszéltünk migráns ügyben, akik elismerően szóltak a belügyminisztérium ismétlődő migránsbegyűjtő akcióiról, ám mint mondták, tavasz óta megszaporodott az illegálisan a két faluban tábort verő, a lakatlan házakba beköltöző migránsok száma.
Oroszlámoson és a környező településeken száz–kétszáz között alakul az illegális bevándorlók száma – nyilatkozta napilapunknak Goran Pešić helybeli lakos, aki saját bevallása szerint sokakhoz hasonlóan maga is nagyon örült a rendőrségi akciónak. Mint mondta, akadnak közöttük, akik békésen elvannak, viszont olyanok is vannak, akik rengeteg szemetet hagynak maguk után, behatoltak az üres házakba, és lelakták azokat, illetve különböző rendbontásokat követnek el, Pešić szerint azonban, legalábbis szülőfalujában, súlyosabb incidenst még nem okoztak. Ennek ellenére a falubeliek az üres házakba való behatolásaik miatt rossz szemmel tekintenek rájuk, és rossz véleménnyel vannak róluk, éppen ezért rendkívül fontosnak tartják az illetékes szervek határozott fellépését.

A helyiek és az önkormányzat illetékesei egyaránt abban bíznak, hogy a fennálló problémákra mielőbb sikerül tartós megoldást találni.
– Az érintett falvakban, illetve az egész község területén mindenkit megnyugvással tölt el az illetékes szervek akciója, és abban reménykedünk, hogy nem csupán egyszeri akcióról van szó, hanem – ahogyan azt már korábban is megígérték – ezt a tevékenységet az elkövetkező időszakban is folytatni fogják, megkísérelve tartós megoldást találni a most már igen régóta fennálló problémára. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnökének, aki az ügy mielőbbi rendezése érdekében a közelmúltban tárgyalásokat folytatott Ana Brnabić miniszterelnök asszonnyal a polgárok biztonságának fenntartásához szükséges feltételek megteremtéséről, ugyanis meggyőződésünk, hogy ez is jelentős mértékben hozzájárult az illetékes szervek határozott fellépéséhez – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke.