2024. április 26., péntek
ASZTALITENISZ

Biztos a két kínai arany

A nőknél Csen Meng 4:2-re nyerte a kínai házidöntőt Szun Jing-sa ellen, ezzel első olimpiájáról rögtön aranyérmet vihet haza. A fináléban az első szettet Szun nyerte, majd Csen fordított, hogy aztán a világranglista harmadik helyezettje 2:2-re egalizáljon. A mérkőzés feléig valóban kiegyenlített csata folyt, de végül érvényesült a papírforma, és Csen 11:4, 11:9 arányban megnyerte az ötödik és a hatodik szettet. Az elődöntőben egyébként mindkét kínai női finalista tükörsima, 4:0-s győzelmet aratott. Csen Meng a szingapúri Ju Meng-jut győzte le, Szun Jing-sa pedig a házigazda japánok fiatalját, Ito Mimát múlta felül. A bronzmérkőzésen a két vesztes nézett farkasszemet egymással: Ju ugyan 11:6-tal behúzta az első játszmát, ezután viszont Mima zsinórban négyet nyert. A 21 éves japán a vegyes páros aranya után bronzéremmel gazdagodott, ezzel ráadásul történelmet is írt, hiszen ő lett az első női japán pingpongos, aki olimpián felállhatott a dobogóra.

Akárcsak a nőknél, a férfiaknál is kínai házidöntőt rendeznek, bár az első és a második kiemelt útja itt nem volt olyan egyszerű. A felső ágon Fan Csen-dong óriási csatában 4:3-ra nyert a tajvani Lin Jün-csü ellen. Az alsón a háromszoros olimpiai bajnok (kétszer csapatban, egyszer egyéniben) Ma Long a németországi Dimitrij Ovtcharovval küzdött. A meccs fantasztikus pingpongot hozott, de a hetedik játszmában Ovtcharov hiába hárított két meccslabdát, a harmadikat már nem tudta, így a Sárkány becenévre hallgató kínai jutott a döntőbe. A bronzmeccset ma 13 órakor, a döntőt utána játsszák.

Ide tartozó hír, hogy könyöksérülés miatt nem szerepelhet a tokiói olimpia női csapatversenyében Póta Georgina. Póta egyéniben a 2. fordulóban búcsúzott, a csapatra pedig már nem tudta vállalni a szereplést. Bátorfi Zoltán női szövetségi kapitány így a tartalék Fazekas Máriát hívta fel az együtteshez, amelyben Madarász Dóra és Pergel Szandra kapott még helyet. Magyarország válogatottja hétfőn a nyolcaddöntőben a házigazda japánokkal találkozik.