2024. március 28., csütörtök
VAJDASÁGI KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM

Antibody

Zoran Janjetov retrospektív kiállítása Újvidéken

Az egyik leghíresebb hazai képregényszerzőnk, az Európában és más földrészek több országában is ismert Zoran Janjetov Antibody (Antitelo) c. retrospektív kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeumban, a Duna utca 37. alatt. 

Zoran Janjetov 2004-ben a Belgrádi Nemzetközi Képregényszalon rendezvényen különdíjban részesült munkásságáért, amely által a hazai képregényművészetet gazdagította. Műveinek nagy részét láthatjuk a székvárosi kiállításon augusztus 25-éig. A kiállítás szerzője Vladimir Mitrović muzeológus, a katalógus szövegét pedig Momčilo Rajin, Alejandro JodorowskyZoran Đukanović, Ilija Bakić, Zoran Stefanović képregénytörténészek és teoretikusok állították össze.

A szabadkai születésű alkotó az újvidéki Bogdan Šuput Képzőművészeti Iskola elvégzése után az Újvidéki Művészeti Akadémia festészeti szakán Isidora Vrsajkova és Dušan Todorović tanárok növendékeként diplomázott, és azóta az akadémián dolgozik.

A népszerű képregény-irodalom már gyermekkorában elbűvölte. Kifinomult stílusú rajzolóként 1979-től kezdve mutatkozik be a hazai közönségnek, a következő évtizedekben illusztrációit és képregényeit az ex-Jugoszlávia szinte minden fontosabb gyermek-, ifjúsági és zenei magazinjában közölték (Student, Vidici, Mladost, Neven, Mali neven, Omladinske novine, Stav, Jukebox, Maslačak, Yu strip magazine, Cepelin...)

Legismertebb képregényei a saját forgatókönyve alapján készült Bernard Panasonik, amelyen 1981 és 1995 között dolgozott, a Yu strip magazine és a Vreme zabave kiadványban jelentek meg. Janjetov 1986-tól méltó utódaként dolgozott Jean Giraud francia képregénymester (aki világsikerre elsősorban Mœbius álnéven tett szert)  L’Incal, Les Technoperes és Ogre God sorozatain, amelyhez a fogatókönyvet Alejandro Jodorowsky írta. Ezek a képregények mintegy 15 nyelvre lefordítva 20 országban láttak napvilágot.

Zoran Janjetov kiállított munkái (Bozsoki Valéria felvételei)

Zoran Janjetov kiállított munkái (Bozsoki Valéria felvételei)

Zoran Janjetov a képregényeken kívül illusztrációival és grafikai formatervezéseivel is ismertté vált. A Crammed Discs brüsszeli székhelyű kiadó részére 2002 és 2009 között formatervezőként zenei kiadványok fedőlapját és kísérőanyagait készítette el. Ezt megelőzően, az 1980-as évek közepén Janjetov énekese volt a Heroina jugoszláv rockegyüttesnek. 1985-ben rögzítették a Heroina c. albumot. Ennek a lemeznek és más hazai és külföldi együttesek albumainak, zenei projektumainak Janjetov grafikai formatervezője is volt.

A székvárosi Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum munkatársai a Zoran Janjetov munkáiból összeállított kiállításhoz számos kísérőprogramot terveznek az Újvidéki Egyetemi Művelődési Központtal és az Újvidéki Művészeti Akadémiával karöltve: tárlatvezetés lesz a kurátorral és a szerzővel, továbbá a képregényművészetnek szentelnek kerekasztal-beszélgetést, valamint műhelymunkát tartanak  gyermekeknek és fiataloknak.

Zoran Janjetov Antibody kiállításának részeként megtekinthetők azoknak a gyermekeknek a munkái is, akik részt vesznek a Mano Stúdió legfiatalabb korosztálynak szánt, Gyerekek és a múzeum című programjában. A gyermekek Janjetov képregényhősei alapján nagy örömmel rajzolták meg saját képregényeiket.