2024. április 25., csütörtök

A világhírű hegedűvirtuózunk tapasztalatait itthon kamatoztatja

Stefan Milenković arról, miért választotta az újvidéki életet családjával

Mindenki emlékszik a fővárosi születésű Stefan Milenkovićra, a csodagyerekre, a hihetetlen tehetségű hegedűsre, aki már hatéves korában szimfonikus zenekarral lépett fel. Tizenhat évesen volt az ezredik fellépése, és karrierje során nagy közönség előtt, többek között a világ legnevesebb személyiségei előtt lépett fel. A Belgrádi Művészeti Egyetem legfiatalabb diplomásaként meghívást kapott, hogy tanulmányait a New York-i Juilliardon folytassa, majd egy évtizeddel később ugyanazon a karon tanított.

A világhírű szerb hegedűvirtuóz sikeres nemzetközi művészi és pedagógus karrierjét követően a múlt évben visszatért Szerbiába, hogy a koncertfellépéseinek és pedagógusi pályájának gazdag tapasztalatait megossza a hazai egyetemen tanulókkal. Ezenfelül elvállalta, hogy a székvárosi Balett- és Zeneiskola kulturális intézményének művészi vezetője legyen, szaktudásával gazdagítsa az Újvidék – Európa kulturális fővárosa 2022 programot. „Mivel a jövő évre Újvidéken már nagyon sok programot terveznek, hiszem, hogy ebbe a valóban gyönyörű műsorkeretbe szépen beilleszkednek az új koncertteremre vonatkozó programjaim is” – nyilatkozta a médiának.

MI KÖTI A VÁROSHOZ?

Arról, hogy mi okból döntött úgy, hogy ennyi év külföldi élet és szakmai kreativitás után Szerbiába és éppen Újvidékre költözik a családjával, Stefan Milenković a következőket nyilatkozta:

– Régóta gondolkodtunk az európai visszatérésünkről. Az elmúlt években nagyon szerettük volna, ha a bázisunk Szerbiában lenne. Így a szűkebb érdeklődési körünkbe Újvidék került be, több okból. Csodálatos ez a város, ahol élhetünk. Megfelel a családi élet számára, nekünk ugyanis tizenöt hónapos kisfiunk van. Tanítani fogok az Újvidéki Művészeti Akadémián, és Újvidéket az is izgalmassá teszi, hogy jövőre Európa kulturális fővárosa lesz.

Természetesen szülővárosomat, Belgrádot mindig a szívemben hordom, de végül úgy döntöttünk, hogy Újvidéken élünk, mert közelebb áll minden kötelezettségemhez, és őszintén szólva én inkább a nyugalmat szeretem. Az életem meglehetősen intenzív, és amikor nem turnézok, akkor szeretek ott lenni, ahol nyugodtabb az élet, de tele van eseményekkel, életminőségi tartalmakkal és barátokkal is.

Ősszel hivatalosan megkezdődik a székvárosi Balett- és Zeneiskolában a művészeti vezetői szerepvállalása. Arról, hogy mi lesz a feladata, a világhírű művész a következőket válaszolta:

– A művészi vezetők feladata a programok kiválasztása, egy évadon belül a sokszínű műsor összeállítása. Az új székvárosi hangversenyterem programja elsősorban a jövő évi újvidéki kulturális program műsorába fog beilleszkedni, amikor e város a kultúra európai fővárosa lesz. Egyébként ezenkívül a Nei Suoni Dei Luoghi olaszországi nemzetközi zenei fesztivál művészeti vezetője is vagyok.

A KÖZÖNSÉG REAGÁLÁSA A LEGFONTOSABB

Szakterületem a klasszikus zene, de bárhol is a program kiválasztásával bíznak meg, törekszem a klasszikus szerzeményeket nem szokványos módon bemutatni, hanem olyan dolgokkal is kombinálni, amelyek nem klasszikusak, de színvonalasak és beleilleszthetők a klasszikus programokba. Tehát a szemléletem nagyon színes, kíváncsi vagyok, és eddig igazán csodálatos élményeket éltem át, mert a közönség pozitívan reagál az ilyen tartalmakra egy koncertteremben. Mivel a jövő évre Újvidéken már nagyon sok programot terveznek, hiszem, hogy ebbe a valóban gyönyörű műsorkeretbe az új koncertterem programjai is majd szépen beilleszkednek.

Nehéz még választ adni arra, hogy mely hazai és külföldi zenészek lépnek fel az új koncertteremben:

– Korai lenne konkrétumokról beszélni a Coviddal kapcsolatos helyzet és a tervezés kiszámíthatatlansága miatt. Lehetetlen ugyanis megmondani, mi fog történni három hónap vagy fél év múlva, kik lesznek azok a művészek és együttesek, akik el tudnak majd Újvidékre jönni. Az biztos, hogy az a személyes kívánságom és azoké is, akik már bekapcsolódtak az összes többi rendezvény szervezésébe az Európa Kulturális Fővárosa projektum keretein belül, hogy a kínálat valóban a lehető legszínvonalasabb és sokszínű legyen, beilleszkedjen a programívbe, és természetesen a klasszikus zene terén ismert és kreatív előadók lépjenek fel. A tapasztalt művészek mellett a fiatalok is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Jelenleg ilyen programon dolgozom. Hamarosan közzéteszem az összes eseményt és azok részvevőit.

A SAJÁT ÚT MEGTALÁLÁSA

Stefan Milenković a világhírű egyetemeken jelentős pedagógiai tapasztalatot szerzett. Arról, hogy mi a legfontosabb lecke, amelyet át akar adni az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóinak, a következőt nyilatkozta:

– A pedagógus szeretné, hogy minden hallgató ihletet kapjon, zenével akarjon foglalkozni, ezt stressz nélkül, élvezettel művelje, és megértse azt is, hogy e furcsa szakmában egyrészt nagyon fegyelmezettnek kell lennie, másrészt élnie kell a nagy szabadsággal. Nagyon fontos tudatosítania azt, hogy manapság a klasszikus zenével foglalkozó művésztől elvárják, hogy sokoldalúbb legyen, mint valaha, és hogy a lehető leghamarabb rátaláljon a saját kifejezésformájára, miközben keresi a helyét a klasszikusok népes világában. Ma az akadémián tanulnak, holnap hegedülni fognak, vagy a multimédiában tevékenykednek, esetleg másokkal együtt zenélnek. Több dologgal kell foglalkozniuk, és nagyon tudatában kell lenniük a zeneipar modern elvárásainak. Ez nem egy lecke, hanem sok lecke, a cél pedig az, hogy a tanulmányaik befejezése után felkészülten kerüljenek be a zeneiparba – legyen az szólókarrier, kamarazene, zenekar, pedagógia, zeneiskola alapítása vagy más, zenével kapcsolatos munka. Erre szeretném őket felkészíteni, hogy meg tudják találni a saját útjukat.

A világhírű hegedűvirtuóz vállalta el a székvárosi Balett- és Zeneiskola vezetését. A képen annak új épületét látjuk (Fotó: Bozsoki Valéria)

A világhírű hegedűvirtuóz vállalta el a székvárosi Balett- és Zeneiskola vezetését. A képen annak új épületét látjuk (Fotó: Bozsoki Valéria)

Mint Stefan Milenković kifejtette, valójában a hallgatón múlik, hogy mit és mennyit fog megtanulni. Amit én magamba szívtam, az, hogy nagyon sokféle érdeklődésem kell, hogy legyen, és ezért sok emberrel, sok tanárral találkoztam, akiktől sok mindent megtanultam. Ezt szeretném továbbadni az egyetemi hallgatóimnak is: soha ne hagyják abba a tanulást, őrizzék meg a kíváncsiságukat és a kalandvágyukat, mert az élet sok tanárral fogja őket összeismertetni, olyanokkal, akik nálunknál többet tudnak, akik megszépítik és gazdagítják majd az életüket, mondta a művész.