2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Még elkerülhető a negyedik hullám

Sokkal sikeresebb immunizációra lenne szükség – Nem a személyi jogokról, hanem az egészség megőrzéséről van szó, üzenik a szakértők

Az immunizáció kezdete óta április végéig a Pfizer-BioNTech védőoltást felvett polgároknak csak 0,3 százaléka, a Szputnyik V vakcinával beoltott polgároknak pedig 0,5 százaléka fertőződött meg koronavírussal, közölte pénteken a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet, hangsúlyozva az immunizáció folytatásának fontosságát.

Az április végéig terjedő időszak adatai alapján valamennyivel magasabb a megbetegedések aránya a többi vakcina esetében: a kínai Sinopharm vakcinával beoltott polgárok 1,5 százaléka, az AstraZeneca oltást felvetteknek pedig 2,5 százaléka kapta el a koronavírust. Igaz, ez utóbbi oltás esetében csak az első dózist kapták még meg az érintettek, mert hosszabb a két adag felvétele közötti időszak.

Vladan Šaponjić, az intézet orvosa elmondta, a kutatás bebizonyította, hogy a Pfizer-BioNTech, az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcinákkal immunizáltak és később megbetegedettek esetében nagyon alacsony számban fordultak elő kórházi kezelésre szoruló, összetettebb kórképet felmutató esetek. Haláleseteket sem regisztráltak a beoltottak körében.

A témával kapcsolatban a belgrádi Večernje novosti napilapnak adott nyilatkozatában Verica Jovanović, az intézet igazgatója elmondta, korai lenne azt felbecsülni, a védőoltások közül melyik véd a leghatékonyabban a vírus új delta variánsával szemben. Még nincs elegendő adat, amelyre lehetne alapozni, tette hozzá. Mint mondta, az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az időseknek és legveszélyeztetettebbeknek még egy emlékeztető oltást fel kell majd venniük, valószínűleg ugyanazt az oltást kapják, amellyel az előző két alkalommal is immunizálták őket.

Jovanović közölte, egyelőre továbbra is az első és a második dózisnak a beadása élvez prioritást, hiszen továbbra sem vették fel elegen a védőoltást. A polgárokat majd idejében tájékoztatják, amint meglesznek bizonyos ajánlások a harmadik dózisra, a gyártóra és egyéb tényezőkre vonatkozóan.

A FIATALOKNAK IS LÉPNIÜK KELL
Megengedhetetlen és ütközik a morális és etikai alapelvekkel az, hogy az egészségügyi dolgozók ne vegyék fel a koronavírus elleni védőoltást, s így esetleg másokat, pácienseiket veszélybe sodorják, jelentette ki pénteken Predrag Kon járványszakértő.

Hogyan lehet valaki egészségügyi dolgozó, hogyan láthat el betegeket, ha közben nincs beoltva, tette fel Kon a kérdést, s azt üzente, ezen gondolkozzanak el a szakszervezetek és a különböző egészségügyi érdekvédelmi szervezetek.

Ne amiatt panaszkodjanak, hogy rá akarják kényszeríteni a védőoltás felvételére az egészségügyi dolgozókat. Teljesen téves az a kép, amely a nyilvánosságban kialakult a védőoltással kapcsolatban, mindenki azzal foglalkozik, hogy valamit az állam rá akar kényszeríteni valakikre, közben pedig egyáltalán nem erről kellene beszélni, hanem arról, hogy a társadalom egészének az egészségét kell megőrizni, s más módszer, úgy látszik, a jelen pillanatban nem számíthat sikeresnek.

Hozzátette, az egész helyzetet egyszer meg kell oldani: itt vannak a védőoltások, beadhatják azokat 12 éven felülieknek, teljesen felesleges bármire is várni. A fiataloknak azt üzente, vegyék fel a vakcinát, hagyják abba a töprengést azon, hogy létezik-e a vírus vagy sem, mert igenis létezik, s a huszonévesek is ugyanúgy megbetegedhetnek, mint az idősebb polgárok.

Kon rámutatott arra, nem lehetetlen elkerülni a negyedik hullámot, mert egyelőre még ellenőrzésünk alatt van a járvány. Nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a középiskolák, egyetemek nem szólítják fel a tanulókat az immunizációra, itt nem személyi jogok megsértéséről van szó, hanem az egészség megőrzéséről, értékelte Kon.

PFIZER ÉS MODERNA
A Politika napilapnak adott nyilatkozataikban a járványügyi szakértők a harmadik dózis beadásával foglalkoztak. Zoran Bekić, a Belgrádi Vásáron kialakított oltóközpont koordinátora elmondta, a választott orvosok tesznek majd ajánlatot a második emlékeztető oltásra vonatkozóan, az eljárás részletei azonban egyelőre ismeretlenek, mert nem érkezett meg az egészségházakba még az azzal kapcsolatos minisztériumi szabályzat.

Branislav Tiodorović, a köztársasági válságtörzs tagja hangsúlyozta, egyelőre csak a krónikus és specifikus megbetegedésben szenvedőknek ajánlják a harmadik adagot, véleménye szerint augusztus közepe előtt nem is lehet további részletekre számítani ebben a témakörben. Mint mondta, nem kizárt, hogy az egészséges immunrendszerűek számára egyáltalán nem teszik szükségessé és ajánlottá a harmadik oltást, amennyiben az eredmények azt mutatják majd, hogy az ellentestek megfelelő szinten jelen vannak a szervezetben.

Zoran Radovanović epidemiológus elmondása szerint azokban az országokban, amelyekben kínai vakcinával oltottak, Bahreinban, Törökországban és az Egyesült Arab Emirátusokban is, harmadik oltásként a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna termékét használják, mert a kutatások azt bizonyították, ezek váltják ki a legjobb immunválaszt. Véleménye szerint – amennyiben választhatnak majd – a szerbiai polgároknak is ezeket a vakcinákat kell választaniuk a harmadik oltásként.

353 ÚJ FERTŐZÖTT, 2 ELHUNYT
A pénteken 15 órakor közölt adatok értelmében az elmúlt 24 órában 10.088 koronavírustesztet végeztek el, 353 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Ebben az időszakban 2 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az eddigi áldozatok száma 7112.

Kórházi kezelésre 388-an szorulnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 4.663.159 koronavírustesztet végeztek el, s 721.620 vizsgálatnak az eredménye volt pozitív. A halálozási arány 0,99 százalék.

Az újvidéki kórházakban 11-en vannak kezelésen, közülük öten lélegeztetőgépen. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint az elmúlt napon 59 új esetet jegyeztek a tartományban. Újvidéken jelenleg 213 aktív fertőzött van, Vajdaság egész területén pedig már 521. A számok továbbra is folyamatosan növekednek. Az új fertőzöttek többsége továbbra is 30 és 50 év közötti.