2024. április 20., szombat

Két szabadnap a védőoltásért cserébe

A cseh kormány úgy döntött, hogy minden alkalmazottnak, aki az állami- és a közszférában dolgozik, két szabadnappal bővítik az évi szabadságukat, amennyiben felveszik a koronavírus elleni védőoltást, tudósít a B92 hírportál.

Ezt a döntést a szakszervezetekkel közösen hozták meg, és minden foglalkoztatottra vonatkozik, akik január elsejétől felvették a koronavírus elleni vakcinát. A hozzáadott két szabadnapot az év végéig használhatják ki.

– Nem találtam más megoldást arra, hogy motiváljam az embereket a védőoltás felvételére. Lehet, hogy kritika éri majd ezt, és méltánytalannak ítélik meg, azonban én nem úgy vélem – mondta Andrej Babiš cseh miniszterelnök, és arra kérte a magánvállalkozókat, hogy kövessék ezt a példát.

– Minden rendes munkaadó és tulajdonos arra törekszik, hogy megvédje az alkalmazottait. Ellenkező esetben a munkások karanténba kényszerülnek, amely akár a vállalkozásra is rossz hatással lehet – mutatott rá Babiš, majd hozzátette, hogy legfőbb feladat, hogy az emberek felvegyék a vakcinát.

Csehországban összesen 10,6 millió ember él, közülük 4,7 teljes mértékben immunizált.

A B92 hírportál egy szavazást is elindított ezzel kapcsolatban, ahol eddig 122-en adták le a voksukat. Az eddigi eredmények alapján 73-an a két hozzáadott szabadnap ellenére sem oltatnák be magukat, míg 49-en igen.