2024. március 29., péntek

Két hónapot késik a krompesszorállomás

Szerbia az energiaforrások szavatolására kívánja alapozni gazdasági erejét

Évek óta várt az ország olyan kiemelkedő projektumoknak a megvalósítására, mint amilyen a Szerbián áthaladó földgázvezeték építése, mely összeköti a Török Áramlatot Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarországgal, jelentette ki pénteken Velika Planán, az ottani, egyetlen szerbiai kompresszorállomás kiépítésén folyó munkálatok megtekintése során Aleksandar Vučić köztársasági elnök.

Mint mondta, elégedett a munkálatok előrehaladásával, annak ellenére, hogy a kompresszorállomás esetében minimális, egy-két hónapos késés van. Mint mondta, ez érthető, ha figyelembe vesszük a koronavírusjárvány okozta helyzetet. Velika Planánál naponta 1500 munkás dolgozik ennek az állomásnak a létrehozásán, közölte Dušan Bajatović, a Srbijagas földgázszolgáltató közvállalat igazgatója.

Vučić elismeréssel szólt a 402 kilométeres szerbiai vezeték rekordidejű kiépítéséről, s arra kérte a munkásokat, igyekezzenek a kompresszorállomás befejezése kapcsán betartani az októberi határidőt, s megértését tanúsította a nehéz munkakörülményekre vonatkozóan. Az államfő elmondta, a gázvezeték a szerbiai gazdaság fejlődése szempontjából meglehetősen fontos, a jövőben jelentős tényezőnek számít az új befektetések idevonzásának tekintetében is.

Alekszandr Bocan-Harcsenko szerbiai orosz nagykövet a helyszínen hangsúlyozta: egy európai területen megvalósuló, európai mércéknek megfelelő projektum a gázvezeték, mely megfelel az uniós normáknak és határidőn belül elkészül majd.

Vučić elmondta, a Velika Plana-i kompresszorállomás nélkül nem tudnák fenntartani a vezetékekben a megfelelő nyomást, így nem lehetne Magyarországig sem eljuttatni a gázt. Hatalmas veszteségek lennének a hálózatban, ezért meglehetősen fontos ennek a projektumnak a sikeres kivitelezése. Vučić meggyőződésének adott hangot: az élelmiszeripar és a pénzügyi stabilitás mellett az előttünk álló húsz év fejlődését éppen a földgáz határozza majd meg.

Az elmúlt nyolcvan évben nem épített az ország ilyen nagy jelentőségű vezetéket, értékelte. Az elnök nagy esélyt lát a gázszállításban, mint mondta, évente 12 milliárd köbméternyi földgáz haladhat át Szerbián keresztül, jelentős tranzitbevételre tehet szert az ország, s eljuttathatja a jövőben a földgázt Horvátország, esetleg Bosznia-Hercegovina felé is.

Az államfő reményét fejezte ki, hogy a jövőben az ország megállja majd helyét a nagyhatalmak kereskedelmi harca közepette, ehhez azonban arra van szükség, hogy bebiztosítsa saját magának a legfontosabb energiaforrásokat, fedezni tudja saját szükségleteit az élelemre, természeti kincsekre vonatkozóan is. Mint mondta, a vezeték egy nagy lépés ennek a célnak a megvalósítása irányába.
@fo = Danas
@kep = A Velika Plana-i kompresszorállomás nélkül nem tudnák fenntartani a vezetékekben a megfelelő nyomást, így nem lehetne Magyarországig sem eljuttatni a gázt