2024. március 19., kedd

Még negyven év Dér Csabának

A magyarországi életfogytiglani börtönbüntetés után a szerbiai ítélet letöltése várja

A Belgrádi Felső Bíróság 40 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Nebojša Marković meggyilkolásával vádolt csantavéri Dér Csabát, míg Cigler Alent azért, mert segítséget nyújtott, 4 év fegyház várja az ítélet szerint. A bíróság az ítéletet Dér Csaba távollétében hozta meg, ugyanis a vádlott életfogytiglani börtönbüntetését tölti két gyilkosság miatt Magyarországon.

Cigler Alen a gyilkosság másnapjától, vagyis 2019. január 6-ától előzetes letartóztatását tölti, és miután a bíróság kimondta az ítéletet, ott is marad az ítélet jogerőre lépéséig, illetve a börtönbüntetés végéig.

Az elítélteknek 15 nap áll a rendelkezésükre, hogy panaszt nyújtsanak be az ítéletre a Fellebbviteli Bíróságon, közölte a Fonet hírügynökség. Dér Csabát azzal vádolták a szerbiai hatóságok, hogy 2019. januárjában meggyilkolta Nebojša Markovićot.

A gyilkosság helyszínére őt Cigler Alen szállította és hozta el onnan, éppen ezért az ügyészség őt gyilkosságban való részvétellel vádolta meg. Dér Csaba a magyarországi hatóságoknak, ahol két másik gyilkosság miatt folyt eljárás ellene, bevallotta, hogy meggyilkolta Markovićot, de kijelentette, hogy Cigler nem tudott arról, hogy ő mire készül.

Neki azt mondta, hogy vigye el őt Belgrád Banovo Brdo városrészébe, hogy felkeressenek valakit, aki pénzzel tartozik neki. Cigler is ezzel védekezett, hogy elvitte ugyan Dért a kívánt helyre a Fiat Puntójában, de nem tudta mi fog történni. A bíróság végül úgy ítélte meg, hogy bár nem tudott a gyilkosság elkövetésének szándékáról, így a gyilkosságban való részvétellel sem vádolható, mégis segítette barátját a tettében, így bűnösnek találta őt is.

Dér Csabát a cseh hatóságok tartóztatták le Prágában. Kiadatását Szerbiát megelőzően Spanyolország, Hollandia és Magyarország kérte, végül a Hollandiában és Magyarországon elkövetett gyilkosságot együtt tárgyalták. Magyarországon ez év márciusában életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, ahonnan legkorábban 40 év múlva szabadulhat.